İçeriğe atla

Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesi, Bilecik ilinde yer alan şehir müzesidir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilecik Belediyesi ve Bursa-Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı'nın (BEBKA) çalışmaları üzerine 2017 yılında hizmete açılmıştır.

Müze Binası[değiştir | kaynağı değiştir]

Neo-Osmanlı ile Neo-Klasik mimari tarzda olan müze 2300 metrekarelik bir alana sahip olup, toplam iki kattan oluşmaktadır.[1] Binanın birinci katı Geçmiş Yüzyıllarda Bilecik- Son Yüzyıllarda Bilecik galerilerini sergilemektedir. Binanın ikinci katında ise Sosyal Yaşam ve Zanaatlar galerileri ve müzeye 2019 yılında eklenen Cumhuriyet Odası galerisi yer almaktadır.

Koleksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzede, Bilecik'in geçmişinde varlık göstermiş medeniyetlerin, kavimlerin ve bu toplulukların kültürel izleri sergilenmektedir. Sergilenen eserler tarihi sıraya uygun ve müzede gösterilen eserin niteliği göz önünde bulundurularak ziyaretçilere sunulmaktadır.

Ertuğrul Gazi Beyliği'nden Osmanlı İmparatorluğu'na uzanan tarihi dönemin yanı sıra, Bilecik'in Kurtuluş Savaşı'ndaki rolü ve bu süreçte yaşanan mücadeleler de detaylı bir şekilde sunulmaktadır. Bunların yanı sıra üç boyutlu canlandırmalar, duvar panoları ve interaktif sunumlar da bulunmakta, kulaklık ile sesli yönlendiriciler de kullanılmaktadır. Üç boyutlu animasyonlar ve videolar, müzik ve ses efektleri gibi interaktif uygulamalarla desteklenmektedir.

Sosyal-Zanaat Galerileri, şehrin sosyo-kültürel yaşamı, kente özgü zanaat ürünleri Bilecik yöresinin müzikleri eşliğinde sergilenmektedir. Yaşam galerisi kısmında ise şehrin yaşam şekillerini temel alan geleneksel konut mimarisinin parçalarından avlu ve misafir odaları bulunmakta, Bilecik’e özgü gelin odası, kına gecesi gibi gelenekler canlandırılmalarla sergilenmektedir.

2019 yılında müzeye kazandırılan Cumhuriyet Odası’nda gramofon, dokuma halılar, hasır sepet, yün yorganlar ile dönem yaşantısı sergilenmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]