İçeriğe atla

Beyoğlu Rapsodisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Beyoğlu Rapsodisi
YazarAhmet Ümit
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
KonularPolisiye, Gerilim
TürRoman
YayımEylül 2003[1]
YayımcıDoğan Kitap (eskiden)
Everest Yayınları (eskiden) Yapı Kredi Yayınları (günümüzde)
Medya türüBaskı
Sayfa452
551 (Cep boy)[2]
ISBN9789752897380

Beyoğlu Rapsodisi, Türk yazar Ahmet Ümit tarafından yazılıp Eylül 2003'te Doğan Kitap'tan yayımlanan polisiye-gerilim romanı.

Bu romanda, ilk kez Agatha Christie'nin Roger Ackroyd Cinayeti'nde kullandığı, öykünün katilin ağzından anlatılması uygulamasının bir örneği görülmektedir.[3]

Romanın mekânı ağırlıklı olarak Beyoğlu’dur ve Beyoğlu romanda kişileştirilmiştir. Romanda Eski ve Yeni Beyoğlu ayrımı yapılarak Eski Beyoğlu tarihi ve kültürel mekanları ile tanıtılmış, Yeni Beyoğlu'nun kirli ve çirkin özellikleri betimlenmiştir.[4]

Romanda çocukluklarından itibaren Beyoğlu'nda yaşayan, ellili yaşlardaki üç arkadaş olan Kenan, Nihat ve Selim'in yaşantıları anlatılır. Olaylar, başkahraman Selim'in ağzından anlatılmıştır.

Üç arkadaş, Galatasaray Lisesi'ndeki öğrencilikleri sırasında tanışmıştır. Kenan ve Selim varlıklı ailelerden gelmiştir ve biri hukuk, diğeri mimarlık eğitimi aldıktan sonra ikisi de babasının işlerini devralmış, biri sigortacılıkla, diğeri tekstilcilik ile uğraşmaktadır. Nihat ise orta gelirli bir aileden gelmiştir ve her iki arkadaşından aldığı destek ile bir kitap dükkanı açmıştır.

Bir uçak kazası geçirdikten sonra ölümsüz olma takıntısı edinen Kenan, ünlü bir fotoğraf sanatçısı olmak ve ölümsüzlüğü bu yolla edinmek ister. Beyoğlu'nda gerçeklelen cinayetlerin olay yeri fotoğraflarını bir fotoğraf stüdyosuna yeniden canlandırma fikrini hayata geçirmek için harekete geçer, bu amaçla Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü'nde tanıdığı bir komiserden cinayet yeri fotoğraflarını edinir. Nihat, bu uğraşısında Kenan'a yardımcı olur, Selim ise başlangıçta bu çalışmaya itiraz etse de, babasından kendisine kalmış olan bir apartmanı, stüdyo olarak kullanması için Kenan'a verir. Kenan'ın yeniden canlandırmasını yapacağı cinayetler arasında akademisyen Aysun Güven ve gitarist Kartal Göker'in cinayetleri de vardır. Her iki cinayete ait olay yeri fotoğraflarında aynı posterin olduğunu fark eden Kenan, iki cinayetin bağlantılı olduğunu düşünür ve bu cinayetleri çözmeye çalışır. Bu araştırmalar sırasında üç arkadaş, kirli işlerle uğraşanların ortasında kalır tehlikelerle karşılaşırlar. İpuçları Kenan' Fransa'ya götürür. İki cinayetin katilinin Selim olduğunu bulur ve son sahnede bunu açıklar. Selim, bu cinayetleri işlediğini rededer ve Kenan'ı öldürür.

  1. ^ "Doğan Kitap - Beyoğlu Rapsodisi". 8 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2016. 
  2. ^ "Beyoğlu Rapsodisi - D&R". 19 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2016. 
  3. ^ ""Fatih hakkında roman yazıyorum ama kaftan giyip poz vermem"". Milliyet. 14 Ağustos 2011. 2 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2024. 
  4. ^ Yaşar, Yrd Doç Dr Hüseyin (1 Haziran 2012). "AHMET ÜMİT'İN BEYOĞLU RAPSODİSİ'NDE MEKÂN OLARAK "BEYOĞLU"". Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 21 (2): 37-58. ISSN 1304-8899. 2 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2024.