İçeriğe atla

Beta hidroksikarboksilik asit

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Beta Hidroksikarboksilik Asit, (kısaca: BHA) karbon zincirlerinde bir veya daha fazla hidroksil grubu içeren, çeşitli endüstriyel ve kozmetik uygulamalarda kullanılan hidroksi asidi grubudur. En yaygın olarak bilinen BHA'lar salisilik asit, tropik asit ve tretokanik asittir.[1][2] Sitrik asit içeriğinde hem AHA hem de BHA bulundurur.[3]

BHA grubu ve AHA grubu asitler çözülmeleri dışında hemen hemen benzer asit gruplarıdır. AHA grubu suda çözülen bir yapıya sahipken BHA grubu yağda çözülen bir yapıya sahiptir. BHA'lar cilt yüzeyinde AHA'lar kadar reaksiyon gerçekleştirmezler.

Salisilik gibi BHA'lar cilt yüzeyinde bulunan yap foliküllerine bağlanarak cilde nüfuz ederler. Kozmetik ve sağlık sektöründe ciltte dengesiz yağlanma, akne, komedon, iltihaplı sivilce gibi yapıların geçirilmesi veya önlenmesi için BHA'lar tek başına ya da akne tedavisinde kullanılan diğer ilaçlarla kombine edilerek kullanılır.[2] FDA tarafından önerilen BHA sınırı genellikle en fazla %1-2'dır.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "AHA ve BHA Nedir?". Medical Park. 28 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2024. 
  2. ^ a b Grubu, Memorial Sağlık (2 Ağustos 2023). "AHA ve BHA Nedir? AHA ve BHA Ne İşe Yarar?". Memorial Sağlık Grubu. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2024. 
  3. ^ a b Moghimipour, Eskandar (2012). "Hydroxy Acids, the Most Widely Used Anti-aging Agents". Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products (İngilizce). 7 (1): 9-10. doi:10.17795/jjnpp-4181. ISSN 2228-7876.