İçeriğe atla

Benzin hırsızlığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kiralık bir taşıma kamyonunun, benzini sifonlamak için kullanılan, deliği açılmış gaz tankı

Benzin hırsızlığı, benzin istasyonundan, boru hattından veya araçtan benzin çalındığında meydana gelir.

Araç tanklarından

[değiştir | kaynağı değiştir]

İnsanlar yakıt tanklarından yakıtı sifonlayabilir veya yakıt deposundan benzini çıkarmak için özel cihazlar kullanabilir. Yakıt hırsızlığının Amerika Birleşik Devletleri'nde yılda 2,1 milyar dolara kadar çıktığı görüldü.[1]

Araç takip sistemleri bazen şirketler tarafından yakıt hırsızlığı vakalarını izlemek ve ticari filo yakıt kullanımının etkinliğini artırmak için kullanılır.

Akaryakıt istasyonlarından

[değiştir | kaynağı değiştir]

Benzin hırsızlığı (bazen halk arasında ABD'de doldur ve uç, gaz ve fırla ve arabadan inme ve Birleşik Krallık'ta bilking olarak da bilinir), benzinin bir istasyondan ödeme yapılmaksızın çıkarılmasıdır. Hırsız, yakındaki tanıkların istasyondan ayrılana kadar ödeme yapılmadığını fark etmelerini önlemek için genellikle bir tür tuzak kullanacaktır. Yaygın tuzaklar arasında, kredi kartı çalındıktan sonra yanlış düğmelere basıyormuş gibi davranmak veya birden fazla kişinin aynı anda benzin alması, birinin başka bir kişinin parasını ödemesi ve diğerinin her iki arabayla kaçması yer alıyor.

İstasyon sahiplerine olay başına 50 dolar civarında maliyet getiren tipik gaz hırsızlıklarına karşı, birçok mağaza daha iyi video ekipmanı kurarak ve ön ödeme talep ederek mücadele etti.

2004'ten sonra petrol fiyatlarının artmasından bu yana, plaka hırsızlıklarını da içeren yakıt hırsızlığında bir artış meydana geldi (araçta orijinal etiketler ve kayıtlı sahibini tanımlayan araç etiketleri bulunurken benzin çalındığında).

Boru hatlarından

[değiştir | kaynağı değiştir]

Petrol boru hatlarındaki kaçak musluklardan petrol ve benzin çalınıyor ve her yıl milyarlarca dolar değerinde ürün çalınıyor. Hedefler Nijerya'daki petrol endüstrisi, Nembe Deresi Ana Hattı, Ceyhan-Kırıkkale Petrol Boru Hattı ve Meksika'da petrol endüstrisidir.

Organize suçlar ve yerel halk sıklıkla işin içindedir.[2]

Yasadışı musluklar aşağıdaki gibi sızıntılara ve patlamalara neden olmuştur:

  1. ^ "Fuel theft in the USA reaches $8 Billion in 2008: RFID Switchboard". Rfidsb.com. 20 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2011. 
  2. ^ "Dead Bodies Start Piling up as Fuel Theft Booms in Mexico". Bloomberg.com. 25 Temmuz 2017. 8 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2024.