Benga müziği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Benga
Müzikal kökenleriLuo music, Kamba soukous
Kültürel kökenleriLate 1940s - Late 1960s, Kenya
Bölgesel tarzlar
KenyaTanzania
Diğer konular


Benga, Kenyalı popüler müziğin bir türüdür. Bu tarz, 1940'ların sonları ile 1960'ların sonları arasında Kenya'nın başkenti Nairobi'de gelişmiştir. Nairobi'deki Afrika Yayın Servisi, 1940'larda Kongo, Güney Afrika kwela, Kongo tarzı parmak tekniği gitarı ve çeşitli Küba dans müziği gibi türlerin sürekli bir akışını yayınlamıştır; bu da benga'nın ortaya çıkmasını büyük ölçüde etkilemiştir. Ayrıca, Tanzania'nın ve Kenya'nın Luo halkının popüler halk şarkıları da benga'nın oluşumunda temel oluşturmuştur.

Luo Benga[değiştir | kaynağı değiştir]

Kenya'nın Luo halkı uzun süredir nyatiti adı verilen sekiz telli bir lyre çalmaktadır ve bölgedeki gitaristler bu enstrümanın senkopeli melodilerini taklit etmeye çalışmışlardır. Benga müziğinde, elektro bas gitarı nyatiti'yi anımsatan bir tarzda çalınır. Yirminci yüzyılın başına kadar nyatiti'deki bu bas, toplum hakkında bilgiyi müzik aracılığıyla iletmek için önemli olan ritmi desteklemiştir. Gem Yala'dan Opondo Owenga, Odhiambo Siangla'nın dedesi olarak bilinir ve Luo halkının tarihini öğretmek için müziği bir araç olarak kullanmıştır. Popüler Luo Benga'nın babası ise ünlü George Ramogi (Omogi Wuod Weta) ve CK Jazz'dır. Başkent Nairobi'deki farklı plak şirketlerinde Benga müziklerini kaydederek Benga tutkunlarına yardım etmiştir. Victoria Jazz'dan Dr. Mengo, George Ramogi'nin öğrencisi olmuştur.

1967'de ilk büyük benga grubu olan Shirati Jazz, Daniel Owino Misiani (22 Şubat 1940 - 17 Mayıs 2006) tarafından kuruldu.[1][2] Grup, 1970'ler ve 1980'ler boyunca Doğu Afrika'nın en büyük şarkılarını piyasaya sürdü. Shirati Jazz'ın en büyük rakibi, Ochieng Nelly Mengo ve Collela Mazee tarafından 1972'de kurulan Victoria Jazz'dı. Birçok kişisel değişikliğe rağmen, Victoria Jazz, 1970'ler boyunca popülerliğini korudu, çünkü Kenya Radyo'nun Doğu Afrika popunu hedefleyen bir saldırısı vardı. Awino Lawi'nin Victoria Jazz'dan ayrılan bir grup olan Victoria C Band'i de bu dönemde etkili oldu.

1997 yılında üç önemli Luo Benga sanatçısı hayata veda etti: Heka Heka Band'ın Okatch Biggy'si, George Ramogi ve Prince Jully. Prince Jully'nin Jolly Boys Band'i, eşi Prenses Jully tarafından devralındı ve o zamandan beri önde gelen bir kadın Benga müzisyeni oldu.[3]

Bir başka ünlü Benga grubu olan Migori Super Stars, 1970'lerin ortalarında kuruldu ve Musa Olwete tarafından yönetiliyordu. Daha sonra, grup başka bir popüler benga grubu olan Migori Super Stars C'yi oluşturmak üzere ayrıldı. Bu yeni grup, Joseph Ochola (Kasongo Polo Menyo), Onyango Jamba, Ochieng' Denge denge ve diğer müzisyenlerden oluşuyordu.

Daha modern Benga sanatçıları arasında Kapere Jazz Band ve köklü Ogwang Lelo Okoth bulunmaktaydı. Yeni milenyum, Dola Kabarry ve Musa Juma gibi isimlerin ortaya çıkışına tanık olmuştur. Musa Juma, 2011'de vefat edene kadar, kariyerine rumba unsurları ekleyerek Benga tarzında bir tür geliştirmiştir. MJ, hayranları tarafından popüler olarak bilinen isimlerden biriydi ve diğer müzisyenler, John Junior, Ogonji, Madanji ve küçük kardeşi Omondi Tonny gibi isimler de onun etkisi altında şekillenmiştir.[4]

Şu anda, Malela Kings Band'den Odhiambo Tusker, Luo Benga müziğinin süperstarı olarak kabul ediliyor ve tüm yaş grupları tarafından sevilen müziğiyle tanınıyor.[5][6]

Ayrıca Kenya dışındaki diğer ülkelerde de benga sanatçıları bulunmaktadır, bunlara örnek olarak Amerika/Kenya kökenli Extra Golden grubu verilebilir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Miles, M. (1989). The Folk and The New Ganged in Kenya. Boston: Phoenix.
  2. ^ Onyor, J.O. (2019). Political imagery and symbolism in Daniel Owino Misiani’s benga songs. Master’s Thesis. Maseno University, Kenya. https://repository.maseno.ac.ke/bitstream/handle/123456789/1435/corrected%20copy%20thesis.pdf?sequence=1&isAllowed=y 16 Ekim 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (25 February 2021).
  3. ^ Trillo, Richard (2002). Rough guide to Kenya. 7th. Rough Guides. ISBN 978-1-85828-859-8. 
  4. ^ Daily Nation, 16 March 2011: Benga maestro leaves fans waiting for more 8 Eylül 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ Gwengi, Isaiah (20 Şubat 2021). "Odhiambo Tusker speaks, says Benga is alive amid nonstop Ohangla beat". The Standard (İngilizce). 9 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2023. 
  6. ^ Nyanga, Caroline (31 Mart 2012). "Odhiambo Tusker out to return Benga to its golden days". The Standard (İngilizce). 9 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2023.