Bely Adası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bely Adası (Belyy ve Beliy olarak da yazılır, Russian: Белый остров, Tundra Nenets : Сэр'' ӈо, Sėr'' ŋo), Rusya'nın Sibirya'daki Yamal Yarımadası'nın ucundaki Kara Denizi'nde görece büyük bir adadır.[1] Adanın kuzeybatı ucuna yakın Rus Deney İstasyonu (Polyarnaya Stantsiya) Popov İstasyonu bulunmaktadır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Bely Adası 1,810 km2'lik bir alanı kaplar. Tundra ile kaplıdır, ancak sıcak mevsimlerde bazı likenler, çimenler ve bodur söğüt çalıları (Salix purpurea) büyür.[2][3] Anakaradan 8 ile 10 km'lik ve yılın büyük bölümü donuk olan Malygina Boğazı ile ayrılır. Arazi oldukça düzdür, deniz seviyesinden sadece 12 m yüksektedir ve ada küçük göller ve göletlerle bezenmiştir. Kuzey Kutup Dairesi'nde olduğu için kışlar uzun ve soğuk geçer, yıllık ortalama sıcaklık sadece -10.6C°'dir. Şubat ayında, sıcaklıklar -59C°'lik rekor düşük seviyeye ulaşarak ortalama -24.2C° olur. Yazları ortalama +5.3C° sıcaklıkta sis ile karakterize edilir. Alan, kutup alçak basınç sistemi ve genel siklonik etkinliğe bağlıdır.[3]

Bu ada, Rusya'nın Tyumen Oblast yönetsel bölümünün kuzey parçası olan Yamalo-Nenets Özerk Okrugu'na aittir.

Popov Kutup İstasyonu

Komşu Adalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bely Adası'nın geniş doğu koyunda 10 km uzunluğunda Bezymyannyy adası vardır. Ostrov Tabango ve Ostrov Tyubtsyango Bely Adası'nın güneydoğu köşesinin güneyine 20 km uzaklıkta konumlanmıştır.

Bilimsel araştırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Bely Adası, uzak ve yerleşilmemiş doğası nedeniyle arktik araştırma alanı olmuştur. Buradaki araştırma istasyonları, iklim değişikliğinden ötürü Kuzey Kutup Dairesi'ndeki değişiklikleri ve anakaradaki toprağa göre onun etkilenmemiş toprağının iz elementleri ölçmek için kullanıldığı Rus petrol endüstrisinin etkilerini araştırmak için kullanılıyor.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Cleanup of Bely Island completed". The Independent Barents Observer. 26 Ağustos 2016. 28 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2018.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ Vegetation on Bely Island
  3. ^ a b c "Soil polychemical contamination on Beliy Island as key background and reference plot for Yamal region". 2017. 25 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2022. 
  • Rus Deney istasyonu Polyarnaya Stantsiya Belyy'nin Uydu Görüntüleri: [1]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]