Bellek sızıntısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bellek sızıntısı; bir bilgisayar yazılımının bellek harcarken kullandığı belleği işletim sistemine geri veremediği durumdur. Bu sorun ancak yazılımın kaynak kodlarına ulaşımı olan bir yazılımcı tarafından çözülebilir. Bellek sızıntısı başka bellek sorunlarına benzer belirtiler yaratır, bu nedenle bellek kullanımının artışı ile ilgili her sorunun kaynağı bellek sızıntısı olmayabilir.

Bellek sızıntısı, sistemdeki fiziksel belleğin kısa veya uzun bir sürede dolmasına neden olur ve sistem takas dosyası yoluyla sanal belleğe yüklenmeye başlar ve sonunda çöker. Kişisel bilgisayarlarda bu sorunun belirtisi genellikle bilgisayar açıldıktan sonra sistemin zamanla yavaşlaması ve çökmesidir.

Yarattığı sorunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bellek sızıntısı, mevcut bellek miktarını azaltarak bilgisayar performansında düşüşe neden olabilir. En kötü durumda, bütün mevcut bellek dağıtılabilir ve bütün sistem veya cihaz doğru bir şekilde çalışmayı durdurabilir.

Bellek sızıntıları bazen ciddi bir sorun olmayabilir, hatta bazen fark edilmeyebilir. Modern işletim sistemlerinde, bir uygulama kapandığı zaman kullandığı belleği geri vermektedir. Kısa süre çalışan bir programın yarattığı bellek sızıntısı fark edilmeyebilir ve hiçbir sorun yaratmayabilir.

Sızıntıların çok daha ciddi sorunlar yarattığı bazı durumlar:

  • Programın uzun süre çalışması ve zaman içinde fazladan bellek tüketmesi,
  • Yeni belleğin sıklıkla dağıtılması,
  • İşletim sisteminin kendi içinde hafıza sızıntısı olması,
  • Sızıntının kaynağının bir sistem cihazı sürücüsü olması.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]