Bekâret kemeri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Bekaret kemeri sayfasından yönlendirildi)
Palazzo Ducale'de sergilenen 16. yüzyıla ait Venedik yapımı bir bekâret kemeri.

Bekâret kemeri, cinsel ilişkiyi önlemek için tasarlanmış elbise kilitleme aracıdır. Bu kemerler tarihsel olarak, kadını tecavüzden veya mastürbasyon gibi kendi cinsel isteklerinden vazgeçirip bekâretini koruma amaçlı tasarlanmıştır. Modern dönem bekâret kemerleri ise daha çok BDSM amaçlı kullanılır ve erkeklerin de giydiği görülür.

Şehir efsanelerine göre bekâret kemerleri Haçlı Seferleri sırasında cinsel aktiviteyi önlemek için kullanılmıştır. Bir şövalye Kutsal Toprakları kutsal bir savaş için terk edip gittiğinde, onun eşi kendisine olan sadakatini göstermek için bu kemeri giyer. Fakat bu kemerlerin 15'inci yüzyıldan önce var olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur. Bekâret kemeri Rönesans döneminde ortaya çıkmıştır.

Tarihsel kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bellifortis çizimi (1405)
16'ncı yüzyıl hicivsel Alman gravürü
ABD patent enstitüsünden bir kısım.[1] Patenti içeren dokümanın tamamı: Sayfa 1, 2, 3, 4, 5, 6

Yunan mitolojisinde efsanevi Babil kraliçesi Semiramis'in diğer kadınların oğlunu kandırıp cinsel ilişkiye girebileceği endişesinden oğluna kilitli bekaret kemeri giydirdiği anlatılır.

Batı'da bekâret kemerinin detaylı olarak ilk kez anlatıldığı eser Konrad Kyeser von Eichstätt'in Bellifortis adlı eseridir. Kitapta bir çizime yer verilerek Floransa'lı kadınların önlerine giydikleri bir elbise diye bahsedilir. Polidoro adlı tarihçi kitapta bahsedilen kemerin ironi ve espri amaçlı yazıldığını iddia eder.

1889'da Avusturya'da bir Alman koleksiyoncu Pachinger tarafından bir kadın iskeletinin bulunduğu mezarda deri ve demirden yapılmış bir kemer bulunur. Kadının 16'ncı yüzyılda gömüldüğü söylenir. Pachinger kadının gömülmesiyle ilgili kentin arşivlerinde herhangi bir şey bulamaz. Kemer ve Pachinger'in koleksiyonunun çoğu şu an için kayıptır.

Paris'te bir müzede iki kemer sergilenir. Birincisinin Fransa kralı II. Henri'nin karısı Catherine de Médicis, ikincisinin ise Avusturya kraliçesi Anne tarafından giyildiği belirtilir. Nürnberg ve Londra'daki müzelerde de bu türden kemerler sergilenir. Bu kemerlerin pek çoğu sergiden kaldırılmıştır ve pek çok tarihçi bunların 19'uncu yüzyıl yapımı olduğunu ve sahte olduğunu iddia eder.

18'inci yüzyılda Batı tıp dünyasında mastürbasyon genel olarak sağlık açısından zararlı kabul edilirdi. Döneme ait pek çok medikal jurnalde kız çocuklarının ve yetişkinlerin mastürbasyon yapmalarını engellemek için kullanılan bekâret kemeri tarzı cihazlardan bahsedilir. 1930'lu yılların başlarında pek çok anti-mastürbasyon cihazının resmi olarak patenti alınmıştır.

19'uncu yüzyılda bazı çalışan kadınların bu kemerleri tecavüz ve benzeri cinsel saldırılardan koruma amaçlı olarak kullanıldığı da yazılır.

Modern dönem kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

BDSM[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüzde bekâret kemerleri BDSM'de kullanılır.

Diğer kullanımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bekâret kemeri 1998 yılında Batı Cava'da etnik Çinlilere karşı başlayan saldırılarda saldırganların tecavüzünden koruma amaçlı kullanıldı.

2002 yılında Cape Town'daki bir mücevher mağazası, altın, mücevher ve inciden yapılmış bir bekâret kemerini İngiliz bir müşterisine sattığını duyurdu. Kemerin damat tarafından bir düğün hediyesi olarak düğünde giyilmek üzere geline hediye ettiği öğrenildi.

Şubat 2004'te Yunanistan'ın Atina Havalimanı'nda bir kadının giydiği çelik kemer metal dedektörlerine takıldı. Kadın kemeri kocasının isteğiyle seyahatteyken başka erkeklerle cinsel ilişkide bulunmayı engelleme amaçlı giydiğini söyledi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 995600 14 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.