Be More Chill (müzikal)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Be More Chill
MüzikJoe Iconis
SözlerJoe Iconis
LibrettoJoe Tracz
Gala30 Mayıs 2015: Two River Tiyatrosu, Red Bank, New Jersey
Yapımlar2015 New Jersey
2018 Off-Broadway
2019 Broadway
2020 Off West End
2021 West End
2022 Japonya

Be More Chill, müziği ve sözleri Joe Iconis'e ait olan, librettosunu Joe Tracz'in kaleme aldığı bir müzikaldir. Orijinal romanı Ned Vizzini tarafından 2004'te yazılmıştır.[1] 2015'te bölgesel bir tiyatro prodüksiyonunun ardından müzikalin prömiyeri 2018'de Off Broadway yapıldı. Bir Broadway prodüksiyonu 13 Şubat 2019'da önizlemelere başladı ve 10 Mart 2019'da resmi olarak başladı. Broadway prodüksiyonu 11 Ağustos 2019'da son gösterimini gerçekleşti. Bir Off-West End prodüksiyonu 18 Şubat 2020'de açıldı ve devam eden COVID-19 salgını nedeniyle 16 Mart 2020'de geçici olarak kapatıldı ve prodüksiyon 3 Haziran 2020'de iptal edildi. 2021'de, Off-West End ile aynı kadroyla West End'deki Shaftesbury Tiyatrosunda performanslara devam edeceği açıklandı [2] Temmuz 2020'de bir Chicago prodüksiyonu açılacakt, fakat COVID-19 salgını

sebebiyle iptal edildi. 2022'de Tokyo, Japonya'da başlayan bir prodüksiyon Osaka ve Fukuoka'da devam etti.

Prodüksiyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

New Jersey (2015)[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzikal prömiyeri 30 Mayıs 2015'te Red Bank, New Jersey'deki Two River Tiyatrosunda yapıldı.[3] 28 Haziran 2015'e kadar sürdü [4] Yapım Stephen Brackett tarafından yönetildi ve orkestrasyonları Charlie Rosen, müzik yönetmenliği Nathan Dame ve koreografisi Chase Brock tarafından yapıldı.[5] Jeremy Heere rolünde Will Connolly, SQUIP ("Süper Kuantum İntel Birim İşlemci"nin İngilizce kısaltması) rolünde Eric William Morris, Michael Mell rolünde George Salazar ve Christine Canigula rolünde Stephanie Hsu. Aynı zamanda Katie Ladner, Lauren Marcus, Jake Boyd, Gerard Canonico, Katlyn Carlson ve Paul Whitty yer aldı.

Off-Broadway (2018)[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir dışı seçmelerinde karışık eleştirilerin ardından şov başka bir prodüksiyon almadı. 2017'nin başlarında, gösteri internette büyük bir ilgi topladı. Orijinal prodüksiyonun kast albümü, Temmuz 2017'de Billboard Kast Albümü listesinin İlk 10'una girdi. Bu, gösterinin 2018'de Off-Broadway yapımı olmasına yol açtı [6]

Be More Chill, Pershing Square Signature Center'daki Irene Diamond Sahnesi'nde Broadway'de yer aldı. 26 Temmuz 2018'de önizlemelere başladı ve resmi olarak 9 Ağustos 2018'de başladı. Başlangıçta 23 Eylül 2018'de kapanması planlanmıştı, ancak tükendikten sonra bir haftalık uzatma verildi ve 30 Eylül 2018'de kapandı [7][8] Bu prodüksiyonda Hsu, Salazar, Canonico, Carlson ve Marcus dahil olmak üzere birkaç orijinal oyuncu rollerini yeniden üstlendi. Yeni oyuncular arasında Jeremy Heere rolünde Will Roland, SQUIP rolünde Jason Tam, Jake Dillinger rolünde Britton Smith, Jenna Rolan rolünde Tiffany Mann ve Bay Heere rolünde Jason "Sweettooth" Williams yer alıyor.[9] Yapım ayrıca Emily Marshall'ı müzik direktörü olarak ekledi.[10]

Broadway (2019)[değiştir | kaynağı değiştir]

5 Eylül 2018'de bir Broadway yapımı açıklandı. Lyceum Tiyatrosu'nda ön gösterimler 13 Şubat 2019'da başladı ve gösteri 10 Mart 2019'da resmi olarak açıldı [11] Baş yapımcı Jerry Goehring'e göre Broadway transferinin 9,5 milyon dolara mal olduğu tahmin ediliyor.[12] 18 Aralık 2018'de Off-Broadway oyuncu kadrosunun tamamının Broadway prodüksiyonu için rollerini yeniden üstleneceği açıklandı. Broadway prodüksiyonu için acil oyuncular (orijinal oyuncuya bir şey olması durumunda yerine geçici olarak geçecek oyuncu) Cameron Bond, Anthony Chatmon II, Morgan Siobhan Green, Troy Iwata, George Salazar, Talia Suskauer ve Joel Waggoner yer aldı.[13] Prodüksiyon 20 Haziran 2019'da kapanacağını duyurdu ve 11 Ağustos 2019'da 30 ön izleme ve 177 performans oynayarak kapandı.[14]

Off-West End (2020)[değiştir | kaynağı değiştir]

Be More Chill, 29 Eylül 2019'da bir Londra prodüksiyonu duyurdu. The Other Palace'ta ön izlemeler 12 Şubat 2020'de, 18 Şubat 2020'de bir açılış ayarlanarak başladı [15][16] 9 Aralık 2019'da, Jeremy Heere rolünde Scott Folan, Michael Mell rolünde Blake Patrick Anderson, Christine Canigularolünde Miracle Chance ve SQUIP rolünde Stewart Clarke ile Londra yapımı için oyuncu seçimi açıklandı. Diğer oyuncular arasında Renée Lamb, Millie O'Connell, Eloise Davies, James Hameed, Miles Paloma ve Christopher Fry vardı.[17][18] Prodüksiyonun 14 Haziran 2020'de kapanması planlansa da, COVID-19 salgını nedeniyle 16 Mart 2020'de erken kapanmasının ardından gösterinin kalan tüm performanslarının iptal edileceği 3 Haziran'da açıklandı.[19]

West End (2021)[değiştir | kaynağı değiştir]

14 Mayıs 2021'de yapımın Londra'daki West End'e taşınacağı ve orijinal Londra oyuncu kadrosunun rollerini yeniden üstlenmesiyle Shaftesbury Tiyatrosu'ndaki performanslara 10 haftalık bir süre için devam edeceği açıklandı.[2] Gösteri 30 Haziran'da açıldı ve 5 Eylül 2021'de kapandı.

İptal Edilen Chicago Prodüksiyonu (2020)[değiştir | kaynağı değiştir]

12 Aralık 2019'da gösteri, Chicago'da Apollo Tiyatrosu'nda 18 haftalık sınırlı bir sahneleme açacağını duyurdu . Önizlemeler 17 Nisan 2020'de başlayacak ve 26 Nisan 2020'de bir açılış gecesi ayarlanacak [20][21][22] Ancak COVID-19 salgını nedeniyle gösterinin ön izlemeleri 7 Temmuz 2020'ye ertelendi ve açılış gecesi 17 Temmuz 2020'ye taşındı [23] Jeremy Heere rolünde Liam Oh, Michael Mell rolünde Jeremiah Alsop, Christine Canigula rolünde Rebecca Hurde. Diğer oyuncular arasındanna Teresa LaGamba, Michelle Lauto, Eben K. Logan, Billy Rude, Koray Tarhan ve Alex Goodrich olarak açıklandı. SQUIP rolünü oynayan aktör henüz açıklanmamıştı.[24] Be More Chill, COVID-19 salgınının yol açtığı zorluklar nedeniyle Apollo Tiyatrosu'ndaki prodüksiyonun iptal edildiğini duyurdu.[25]

Japon Prodüksiyonu (2022)[değiştir | kaynağı değiştir]

25 Temmuz 2022'de Be More Chill Japon yapımı, Tokyo'daki New National Theatre Playhouse'da performanslara başladı. 10 Ağustos'ta sona erdikten sonra gösteri Fukuoka ve Osaka'da devam etti. Oyuncular arasında Jeremy Heere rolünde Kota Yabu, Michael Mell rolünde Seishiro Kato, Christine Canigula rolünde Sayuri Inoue, SQUIP rolünde Daisuke Yokoyama, diğer oyuncular arasında Yuya Kido, Akiyoshi Utsumi, Ruki Saito, Marika Dandoy, Ayaka Larrison ve Bro Tom vardır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Birinci Perde[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir lise öğrencisi olan Jeremy Heere, toplumdan dışlanmış biridir. Evden çalışan ve evde pantolon giymeyi reddederek Jeremy'yi rahatsız eden, yeni ayrılmış babasıyla birlikte yaşıyor. Okulda Jeremy, sırt çantasına "Boyf" yazan popüler öğrenci Rich Goranski tarafından zorbalığa uğrar. En iyi arkadaşı Michael Mell (Rich'in sırt çantasında "Riends" yazdığı), Jeremy'ye ezik olmanın sorun olmadığını söyleyerek onu teselli etmeye çalışır. Jeremy'nin uzun süredir aşık olduğu Christine Canigula, okul oyununa kaydolur ve bu onu da aynısını yapmaya sevk eder. Jeremy, birinin ona yardım edip edemeyeceğini merak ediyor ("More Than Survive").

İlk oyun provasının başlamasını beklerken Christine, Jeremy'ye tiyatro sevgisini itiraf eder, bu kadar sevmesinin sebebinin farklı insanları oynayabilir ve her zaman ne söyleyeceğini bilmesine bağlar ("I Love Play Rehearsal"). Drama öğretmeni Bay Reyes, okul oyununun kıyamet sonrası bir gelecekte geçen Bir Yaz Gecesi Rüyası olacağını ve adını Bir Yaz Gecesi Kăbusu (Zombiler Hakkında) olarak değiştireceğini açıkladı. Prova sırasında popüler çocuklardan biri olan Jake Dillinger, Christine ile flört ederek Jeremy'yi kıskandırır ("More Than Survive (Reprise)").

Jeremy banyoda, Rich ile karşı karşıya gelir. Rich, Jeremy'e nasıl popülariteye çıktığını anlatır. Popüler olmayan bir 9. sınıf öğrencisi olarak, "Süper Kuantum İntel Birim İşlemci" - bir "SQUIP" - isminde hap şeklinde bir bilgisayardır. Kullanıcının beynine yerleşip ona ne yapacağını komut verir. Rich, Jeremy'nin daha havalı olması için bir tane almasını önerir ("The Squip Song").

Jeremy, Michael ile video oyunları oynarken ona Rich'in teklifinden bahseder. Jeremy, babasıyla garip bir sohbetin ardından (hala pantolon giymemiştir) SQUIP'i almaya karar verir. Jeremy, Michael'a ne olursa olsun her zaman bir takım olacaklarını garanti eder ("Two-Player Game").

İkili, Payless Shoes'daki bir satıcıdan SQUIP satın almak için alışveriş merkezini ziyaret eder. Jeremy, talimat verildiği gibi, onu yeşil Mountain Dew ile yutar. SQUIP etkinleştirildiğinde, Jeremy'nin Christine ve Jake'in önünde nöbet geçirmesine neden olur ("The Squip Enters"). SQUIP ( Keanu Reeves kılığında), Jeremy'nin görünüşünü, kişiliğini ve davranışını eleştirerek, onunla ilgili her şeyin korkunç olduğunu söyler ("Be More Chill, Pt. 1"). SQUIP, ona yeni bir Eminem tişörtü alması için bir mağazaya gitmesini emreder. Jeremy bir kadın tişörtü alır ve okuldan iki popüler kızla, Brooke Lohst ve Chloe Valentine ile karşılaşır ve SQUIP, Jeremy'nin iki kızla bir bağ kurmak için bir hikâye uydurmasına yardım eder. Kızlar, Jeremy'i eve bırakmaya teklif eder ("Do You Wanna Ride?"), Ancak Jeremy, Michael'la döneceği için reddeder. Kızlar ayrılır ve SQUIP, Jeremy'ye yalan söyler ve ona Michael'ın alışveriş merkezinden ayrıldığını söyler. Ona, sosyal konumunu iyileştirme planının işe yaraması için Jeremy'nin kendisine verdiği her emre uyması gerektiğini söyler ("Be More Chill, Pt. 2").

Ertesi gün Jeremy, eskisinden daha az görünmez olup olmayacağını merak ederek tazelenmiş bir güvenle okula gider. SQUIP, Jeremy'ye akranlarının korkuları ve güvensizlikleri hakkında fikir vererek, etrafındaki öğrenci bedeninin iç ruhunu derinlemesine araştırır. Jeremy'nin SQUIP'i Rich'inkiyle senkronize olur ve onları anında arkadaş yapar. Jeremy kendinden emin bir şekilde oyun provasına ("Sync Up") gider. Christine, Jeremy'ye tanıdığı, Jeremy'nin başlangıçta kendisi olduğuna inandığı, ancak Jake olduğu ortaya çıkan bir adama ("A Guy That I'd Kinda Be Into") karşı hislerinden bahseder.

Daha sonra SQUIP, Jeremy'ye sosyal durumunu düzeltmezse Christine'in onunla çıkmayacağını söyler. Jeremy'yi, daha fazla popülerlik için bir Brooke'u kullanmaya teşvik ederek, onunla yakınlaşırken Jake, Christine'den evine gelmesini ister ("Upgrade"). Şaşkına dönen Jeremy, SQUIP'ten kendisini birkaç dakikalığına kapatmasını ister. Jeremy hemen Michael'ı görür ve çok sevinir, ancak Michael, Jeremy'nin bütün gün onu görmezden geldiğini belirtir. SQUIP, Michael'ın Jeremy'nin görüşünü engellemek için "Optik Sinir Engelleme" kullandığını ve daha popüler olabilmesi için "Jeremy 2.0'a yükselmesi" gerektiğini açıklar. Jeremy sonunda bir ezik olmaktan bıktığına karar verir ve optik sinir blokajını etkinleştirerek Michael'ı görmezden gelmeye boyun eğer. ("Loser, Geek, Whatever")

İkinci Perde[değiştir | kaynağı değiştir]

Jake, Cadılar Bayramı'nda alkol ve diğer maskaralıkların yer aldığı büyük bir partiye ev sahipliği yapar ("Halloween"). Christine, Jake'in geçmişte yaptığı iltifatlar nedeniyle prenses kostümüyle gelir ve Jake'i memnun etmeyi umar, ancak Jake onu parti için bir kenara iter. Jeremy, Brooke'la konuşmak için gelir ama Brooke'u kıskanan Chloe, Jeremy'yi baştan çıkarmaya çalışır. Jeremy rahatsızdır ve kaçmaya çalışır, ancak SQUIP, Chloe'nin Jeremy ile sevişmesi için onu zorlar ("Do You Wanna Hang?" ). Chloe ayrıca Jeremy'ye alkol içirerek SQUIP'in arızalanmasına neden olur ve ardından onunla seks yapıyor numarası yaparak Jake'i kızdırır ve Brooke'un kalbini kırar.

Jake ve kızlardan kaçan Jeremy, banyoya koşar ve burada partiye gizlice giren Michael'ı bulur. Michael, Jeremy'yi SQUIP'in tehlikeleri konusunda uyarmaya çalışır ve birisinin onu kafasından çıkarmaya çalışırken çıldırdıktan sonra akıl hastanesine kaldırıldığını açıklar. Jeremy, Michael'ı popülaritesini kıskanmakla suçlar ve ona ezik der. Yıkılmış ve öfkeli Michael, en iyi ve tek arkadaşının kaybının yasını tutarken panik atak ve duyusal aşırı yüklenme yaşadığı banyoya kilitlenir ("Michael in the Bathroom"). Jeremy, SQUIP'in yardımı olmadan Christine ile konuşur ve büyük bir güven patlamasıyla ona çıkma teklif eder. Jake'ten ayrıldıktan sonra kendini varoluşsal bir krizin içinde bulan Christine reddeder. ("A Guy That I'd Kinda Be Into (Reprise)")

Bu sırada Rich, partide delirmiş şekilde dolaşarak insanlardan Mountain Dew Red ister. Jeremy'nin SQUIP'i nihayet gecenin olaylarını yeniden etkinleştirip gözden geçirerek Jeremy'nin partiden hemen ayrılmasına neden olur. Rich, yalnız ve çaresiz, SQUIP'iyle konuşur ve ardından evi ateşe verir. Ertesi sabah, okul dedikodu kraliçesi Jenna Rolan, herkese Rich'in partinin sonunda Jake'in evini yaktığını, Rich'i hastaneye gönderdiklerini ve Jake'in kaçmaya çalışırken pencereden atlayarak her iki bacağını da kırmasına neden olduğunu bildirir. . Haber, mesaj ve tweet yoluyla okula yayılır ("The Smartphone Hour (Rich Set a Fire)").

Evde, Jeremy'nin yeni kişiliğini ve tavrındaki değişikliği gündeme getiren (hala pantolon giymemiş) babasıyla yüzleşir. Jeremy, boşandığından beri babasını davranışlarından dolayı azarlar ve ona da ezik der. Jeremy'nin sözleriyle sarsılan Bay Heere, bir şeylerin çok ters gittiğini ve kontrolü ele alması gerektiğini anlar. Michael'ın izini sürer ve ondan arkadaşından vazgeçmemesini ister. Michael, Bay Heere'nin pantolon giymesi ve daha iyi bir baba olması şartıyla, gönülsüzce yardım etmeyi kabul eder. ("The Pants Song")

Okul oyuncuları oyuna hazırlanırken Jeremy, yangın yüzünden sarsılan ve üzülen Christine ile karşılaşır. Jeremy, zarar verdiği ilişkilerden memnun değildir ve talihsizliklerinden öfkeyle SQUIP'i sorumlu tutar. SQUIP bunun yerine onu "insan hatasından" sorumlu tutuyor ve Jeremy'ye, hepsine SQUIP içirerek diğer öğrencilerin ve nihayetinde tüm dünyanın hayatlarını iyileştirebileceğini söylüyor. Jeremy, Rich'in dolabında SQUIP'lerle dolu bir kutu bulur ve Jeremy bunu daha sonra Mountain Dew beherine döker. ("The Pitiful Children")

Oyun sırasında sahne arkasında Christine, SQUIP'i kullanma şekli hakkında Jeremy ile yüzleşir ve Jeremy'nin plandan şüphe duymasına neden olur. Ancak SQUIP, oyundaki diğerlerini çoktan ele geçirmeye başlamıştır. SQUIP, tüm öğrencileri ve ardından tüm dünyayı senkronize etme niyetini ortaya koyar. Jeremy bir şeyin farkına varır: Mountain Dew SQUIP'i etkinleştirirken, Mountain Dew Red devre dışı bırakır. Michael, Jeremy'ye yaptıklarından dolayı özür dilettirdikten sonra verdiği bir şişe Mountain Dew Red ile seyircilerin arasında yeniden belirir, ancak SQUIPlenmiş Jake çoğunu çöpe döker. Jeremy ve Michael, SQUIP kontrollü altındaki öğrencilerle savaşır ve SQUIP, Christine'inde SQUIPlendiğini açıklar. Ancak Jeremy, istediğinin bu olmadığını anlar ve Christine'e Mountain Dew Red'in son damlasını içirir: bu, SQUIP'lerin geri kalanını yok eden bir zincirleme reaksiyona neden olur. ("The Play")

Jeremy hastanede uyanır. Hastane odasında Jeremy'nin karşısında yatan Rich, Jeremy'ye gururla biseksüel olduğunu açıklar ve sonunda gerçekte olduğu kişi olmaya hazır olduğunu söyler. Michael, Jeremy'yi ziyarete gelir ve ikisi barışır ve Bay Heere (nihayet pantolon giyer) Jeremy'yi de ziyaret ederek ona daha iyi bir baba olacağını bildirir. Etrafı arkadaşları ve ailesiyle çevrili olan Jeremy, her zaman dış etkilerin olacağını fark eder, ancak bunun yerine kendi kararını vermeyi öğrenmesi gerektiğinin farkına varır. Christine'e tekrar çıkma teklif eder ve onu öperek kabul eder. SQUIP, Jeremy'ye kafasının içinden zayıf bir şekilde alay ederek hala hayatta olduğunu ortaya koyuyor, ancak Jeremy bunu görmezden geliyor ve mutlu bir şekilde "kafamdaki tüm sesler arasında en gürültülü olanın benim" olduğunu ilan ediyor. ("Voices in my Head")

Karakterler ve kadrolar[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakter Dünya Prömiyeri (2015)



Two River Tiyatrosu [26]
Atölye Oyuncuları (2016)



Feinstein's/54 Below
Off-Broadway (2018)



Signature Tiyatrosu
Broadway (2019)



Lyceum Tiyatrosu [27]
Off-West End (2020)



The Other Palace
West End (2021)



Shaftesbury Tiyatrosu [28]
Japonya (2022)



New National Theatre Playhouse [29]
Jeremy Heere Will Connolly Will Roland Scott Folan Kota Yabu
Michael Mell George Salazar Blake Patrick Anderson Seishiro Kato
Christine Canigula Stephanie Hsu Miracle Chance Sayuri Inoue
SQUIP Eric William Morris Jason Tam Stewart Clarke Daisuke Yokoyama
Chloe Valentine Katlyn Carlson Millie O'Connell Ayaka Larrison
Brooke Lohst Lauren Marcus Eloise Davies Ruki Saito
Rich Goranski Gerard Canonico James Hameed Yuya Kido
Jenna Rolan Katie Ladner Tiffany Mann Reneé Lamb Marika Dandoy
Jake Dillinger Jake Boyd Heath Saunders Britton Smith Miles Paloma Akiyoshi Utsumi
Bay Heere / Bay Reyes / Korkunç Stok Çocuk Paul Whitty Jason "SweetTooth" Williams Christopher Fry Brother Tom

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Orijinal Off-Broadway prodüksiyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ödül töreni Kategori Aday Sonuç
2019
Lucille Lortel Ödülleri [30] Olağanüstü Projeksiyon Tasarımı Alex Bascho Koch Aday Gösterildi
Bir Müzikalde Öne Çıkan En İyi Kadın Oyuncu Stephanie Hsu Aday Gösterildi
Bir Müzikalde Öne Çıkan En İyi Erkek Oyuncu George Salazar Kazandı
Öne Çıkan Müzikal Aday Gösterildi
Off-Broadway Alliance Ödülleri En İyi Yeni Müzikal Aday Gösterildi

Orijinal Broadway prodüksiyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ödül töreni Kategori Aday Sonuç
2019 Tony Ödülleri [31] En İyi Orijinal Müzik Joe Iconis Aday Gösterilmiş
Drama Desk Ödülleri [32] Üstün Müzikal Aday Gösterilmiş
Bir Müzikalde Öne Çıkan En İyi Erkek Oyuncu George Salazar Aday Gösterilmiş
Bir Müzikalde Öne Çıkan En İyi Kadın Oyuncu Stephanie Hsu Aday Gösterilmiş
Öne Çıkan Müzik Joe Iconis Aday Gösterilmiş
Öne Çıkan Şarkı Sözü Aday Gösterilmiş
Olağanüstü Orkestrasyonlar Charlie Rosen Aday Gösterilmiş
Bir Müzikal İçin Öne Çıkan Kostüm Tasarımı Bobby Frederick Tilly II Aday Gösterilmiş
Olağanüstü Projeksiyon Tasarımı Alex Basco Koch Aday Gösterilmiş
Outer Critics Circle Ödülleri Olağanüstü Yeni Broadway Müzikali Aday Gösterilmiş
Olağanüstü Yeni Skor Joe Iconis Aday Gösterilmiş
Bir Müzikalde Öne Çıkan En İyi Erkek Oyuncu George Salazar Aday Gösterilmiş
Olağanüstü Projeksiyon Tasarımı Alex Basco Koch Aday Gösterilmiş

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Be More Chill (Original Cast Recording)". Ghostlight Records (İngilizce). 12 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2018. 
  2. ^ a b "Be More Chill to open at the Shaftesbury Theatre in the West End". What’sOnStage. 14 Mayıs 2021. 14 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ "Current Season" 22 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. tworivertheater.org
  4. ^ "Be More Chill Extends at Two River Theater | TheaterMania". www.theatermania.com (İngilizce). 30 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2019. 
  5. ^ "Two River Theater Presents World Premiere of BE MORE CHILL". New Jersey Stage (İngilizce). 8 Mayıs 2015. 30 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2019. 
  6. ^ "How an Anxious-Adolescent Musical (No, Not That One) Found Its Fans". The New York Times (İngilizce). 13 Nisan 2018. ISSN 0362-4331. 8 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2019.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  7. ^ McPhee, Ryan. "Be More Chill Will Play Off-Broadway; Will Roland to Star" 13 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Playbill.com, April 13, 2018
  8. ^ "Be More Chill Extends Off-Broadway Engagement". Playbill (İngilizce). 10 Ağustos 2018. 29 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2019.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  9. ^ "Company". Be More Chill | Off-Broadway | Official Site (İngilizce). 4 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2018. 
  10. ^ "Joe Iconis's Musical Be More Chill Announces Summer Off-Broadway Run | TheaterMania". www.theatermania.com (İngilizce). 30 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2019. 
  11. ^ "Be More Chill Will Transfer To Broadway In 2019". playbill.com. 5 Eylül 2018. 5 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2018. 
  12. ^ "Be More Chill Sets Wheels in Motion for Move to Broadway". forbes.com. 29 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2018. 
  13. ^ "Entire Off-Broadway Cast of Be More Chill Will Make the Move to Broadway". Playbill (İngilizce). 18 Aralık 2018. 29 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2019.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  14. ^ "Breaking: BE MORE CHILL Announces Summer Closing Date; Joe Iconis Performs At Tonight's Curtain Call". BroadwayWorld.com (İngilizce). 21 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2019. 
  15. ^ "Be More Chill: The word-of-mouth hit musical now heading to London" (İngilizce). 30 Eylül 2019. 30 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2019. 
  16. ^ "Breaking: BE MORE CHILL Will Get A London Upgrade in 2020". BroadwayWorld.com (İngilizce). 15 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2019.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  17. ^ "Be More Chill UK lead cast announced | WhatsOnStage". www.whatsonstage.com (İngilizce). 9 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2019. 
  18. ^ BWW News Desk. "Casting Announced For UK Production of BE MORE CHILL - Scott Folan, Blake Patrick Anderson, and More!". BroadwayWorld.com (İngilizce). 9 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2019. 
  19. ^ "BE MORE CHILL Cancels All Remaining Performances at The Other Palace in London". lwtheatres.co.uk (İngilizce). 3 Haziran 2020. 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2020. 
  20. ^ "Be More Chill - Chicago". bemorechillmusical.com. 1 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2020. 
  21. ^ "Broadway's 'Be More Chill' is coming to Chicago — in an updated version 2.0". chicagotribune.com. 12 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2019.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  22. ^ BWW News Desk. "BE MORE CHILL to Premiere in Chicago in April". BroadwayWorld.com (İngilizce). 12 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2019. 
  23. ^ BWW News Desk (12 Mart 2020). "BE MORE CHILL Chicago Announces Three Month Postponement". BroadwayWorld.com (İngilizce). 31 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2020. 
  24. ^ "Cast Set for Chicago Run of Be More Chill". Playbill.com. 28 Şubat 2020. 8 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2020.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  25. ^ "Be More Chill". 1 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  26. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2023. 
  27. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2023. 
  28. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2023. 
  29. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2023. 
  30. ^ Gans, Andrew. "Nominations for 34th Annual Lucille Lortel Awards Announced; Carmen Jones and Rags Parkland Sings the Songs of the Future Lead the Pack" 11 Eylül 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Playbill, April 3, 2019
  31. ^ McPhee, Ryan. "2019 Tony Award Nominations: Hadestown and Ain't Too Proud Lead the Pack" 7 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Playbill, April 30, 2019
  32. ^ "Drama Desk Nomination – theatrelife". theatrelife.com (İngilizce). 25 Nisan 2019. 26 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2019.