Beşparmak Dağları Bayrağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Beşparmak Dağları Kuzey Kıbrıs Bayrağı
Kuzey Kıbrıs Bayrağı
Diğer versiyonları
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayrağı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Kuzey Kıbrıs
Kabul tarihi1987
TipiUlusal ve resmî bayrak

Beşparmak Dağlar'ının eteklerinde bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayrağı, Beşparmak Dağları'nın Lefkoşaya bakan tarafında kurulmuş olup Taşkent köyü civarında bulunmaktadır. Adanın hem Kuzey hem de Rum kesiminden net şekilde görünüyor.

Boyutu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayrağın boyutu 12 futbol sahası büyüklüğündedir.

Boyanması ve Işıklandırılması[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayrağın boyanması için yaklaşık 30 ton kırmızı ve beyaz boya temin edilirken, boyama işlemi püskürtme sistemiyle yapılıyor. Gündüzleri KKTC Bayrağı görünümünde olan bayrak, 4 farklı aşamada ve formda ışıklandırıldı. Geceleri yapılan ışıklandırılmayla bayrak öncesinde Türk Bayrağı sonrasında KKTC Bayrağı görünümüne sahip oluyor.[1]

Rum Tarafından Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Rum basınında, bayrağın yeniden boyanmasına yönelik tepkiler yer alırken, KKTC bayrağıyla ilgili ölçüsüz ifadeler kullanıldı. Simerini Gazetesi, haberin manşetinde, Kıbrıs Barış Harekatı'na atıfta bulunarak harekatın kod adı olan "Atilla"ya yer verdi. Haberde, "Boyunduruk altındaki Beşparmaklar'da bulunan bayrak, Atilla'nın çalışmalarıyla boyanıyor." ifadeleri kullanıldı. Eski Rum lider Glafkos Klerides, dönemin KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'la müzakereler sürecinde bayrağın kaldırılmasını istemiş ancak kabul edilmemişti.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayrak 1987 yılında çizilmiştir. 29 Ekim 2003 tarihinde bayrak ışıklandırılmış ve aralıklı zaman dilimlerinde denemelere başlanmıştır.[2] 15 Temmuz 2006 yılında ışıklandırmanın tüm çalışmaları tamamlanmış ve KKTC Bayrağı sürekli olarak yanmaya başlamıştır, bu ışıklandırma çalışmasında KKTC Beşparmak Dağları Bayrağı Işıklandırma Derneği ve Rauf Denktaş'ın büyük desteği olmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "KKTC Bayrak2". AA Haber. 31 Ocak 2021. s. 2. 
  2. ^ "KKTC Bayrak". KKTC Besparmak Daglari Bayragi Isiklandirma Dernegi. 25 Nisan 2015. s. 1.