Başlık sayfası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1669 Hollanda'da yayınlanan Lieuwe van Aitzema'ın Saken van staet en Oorlogh (Devlet ve Savaş Meseleleri) adlı kitabın başlık sayfası.

Bir kitabın, tezin veya başka bir yazılı çalışmanın başlangıç kısmında yer alan başlık sayfası, bir kitabın başlığını, alt başlığını, yazarını, yayıncısını ve basımını belirten sayfadır. (Yarım başlık sayfası ise yalnızca bir eserin adını belirtir.)

Kitaplarda[değiştir | kaynağı değiştir]

Başlık sayfası bir kitabın "ön bilgiler" kısmının en önemli parçalarından biridir ve her zaman olmasa da genellikle bir tür sorumluluk beyanı ve yayınla ilgili resmi veriler olarak kabul edilir.[1] Bu, kitabın kütüphane kataloglarında ve akademik referanslarda nasıl alıntılandığını belirler.

Başlık sayfası genellikle eserin başlığını, entelektüel içeriğinden sorumlu kişi, kişiler veya kurumu, kitabın yayıncısının adını (ve zaman zaman adresini ya da en azından yayınevinin bulunduğu kenti) ve yine zaman zaman yayınlanma tarihini gösterir.[2] Özellikle kağıt kapaklı baskılarda kapaktan daha kısa bir başlık içerebilir veya açıklayıcı bir alt başlık olmayabilir. Kitabın telif hakkı bilgileri de dahil olmak üzere yayınlanmasıyla ilgili daha ayrıntılı bilgi genellikle başlık sayfasının ters yüzüne (yaprağın diğer tarafına) yazılır. Ayrıca genellikle ISBN ve basım bilgileri de bu başlık sayfasında değil, yaprağın diğer yüzünde yer alan kolofon sayfasında yer alır.

İlk basılı kitapların veya incunabula'nın başlık sayfaları yoktu: metin doğrudan ilk sayfada başlar ve kitap genellikle metnin ilk sözcükleriyle (insipit) tanımlanırdı.

Akademik yayıncılıkta[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir tezin veya makalenin başlık sayfası çalışmanın ilk sayfasıdır. Çalışmanın başlığını ve yazarın adını listeler.

Akademik bir makalede, başlık sayfasında sınıf bilgileri (ders adı ve numarası gibi), kimlik bilgileri (öğrenci numarası gibi), tarih, profesörün adı ve kurumun adı da listelenir. Başlık sayfası sayfa sayısına dahil edilmez.

Tüm atıf stillerinde başlık sayfaları gerekli olmaz; bunun yerine, bazı stiller aynı bilginin makalenin ilk sayfasının üstüne yerleştirilmesini gerektirir.

Bir tezin başlık sayfası tam başlığı, yazarın adını ve akademik kimlik bilgilerini, derece veren fakülte ve bölüm adını, üniversitenin adını. mezuniyet tarihini ve evrensel telif hakkı sembolünü içerir . Tez başlığı sayfası genellikle sayfa i'dir, ancak numaralandırmaya dahil değildir; özet/abstract (sayfa ii) ilk numaralı sayfadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gorman, Michael and Paul W. Winkler (eds.), Anglo-American cataloguing rules, 2nd ed., London, Library Association, 1978, 'Glossary', p.571
  2. ^ Bibliographical description and cataloguing, 1970