Yarım başlık

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Başlığın üstünde ve altında süslemelerle (ornamantasyon) Resimli Yeni Gine'nin (1887) yarım başlık sayfası.

Yarım başlık veya piç başlığı, altbaşlık, yazar, yayıncı ve daha başka bilgiler içeren kitabın başlık sayfasının aksine, sadece kitabın adını taşıyan bir sayfadır. Yarım başlık genellikle basılı bir kitaptaki ilk sayfa (s. i) olarak sayılır.[1] Yarım başlık, kitabın başlığını çevreleyen bazı süslemelere sahip olabilir veya düz ve sade bir metin olabilir.

Yarım başlık sayfasının amacı, ciltleme işlemi sırasında başlık sayfasını korumaktır. Kitabın tamamlanan iç sayfaları kitap bloğunu oluşturmak için birbirine bağlandığında, yarım başlık sayfası kitabın önünde, en dıştaki kağıt katmanı olarak işlev görür. Birkaç yüz veya binlerce kitap bloğunun kapaklarına bağlanmadan önce bir süre taşınması veya depolanması gerekebilir; bu sırada yarım başlık sayfası, daha karmaşık tasarımlı ve daha hayati bilgiler içeren sayfaları sürtünme ve tozdan korur.

Yarım başlık ve piç başlığı terimlerinin arkaik kullanımları, tam başlık sayfasının her iki tarafında modern kullanımda sınırlandırılmış iki ayrı sayfaya atıfta bulunabilir. Theodore Low De Vinne , Tipografi Uygulaması adlı serisinde yarım başlık ve piç başlığı arasındaki ayrımı yapar:

Yarım başlık piç başlığıyla karıştırılmamalıdır. Yarım başlık başlık sayfasını takip eder ve metnin ilk sayfasını başlatır; genellikle büyük harflerle tek bir satır olan piç başlığı, başlığın tamamından önce gelir ve boş verso ile ayrı bir yaprak olarak kitapta yer alır.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]