Bavyeralı Theodbert

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Theodbert (ayrıca Theodebert, Theudebert, Theotpert, and Theodo) (685 –  719) 702 yılından ölümüne kadar Bavyera Dükalığı hükümdarlığını yapmıştır. Bavyeralı Theodo ve Folchaid'in en büyük oğludur. 702 yılında babasıyla birlikte ülkeyi yönetmeye Salzburg'dan başladı. 711 yılında, küçük kardeşi Theobald ülke yönetimini 4'e bölme düşünceleri içindeydi. 715'ten önce bir zamanda, bölünme oldu, fakat bölgesel mi oldu bilinmemektedir. Eğer önceleri piskoposluk bölgesi Theodo tarafından kurulmuş ise kendi oğullarına aktarmıştır. Bu olaya bakılacak olursa, Theodbert muhtemelen 702 yılında Salzburg'da taç giymiştir.

Theodbert'e hükûmeti yönetme hakkını verdiğinde babası, her zaman Salzburglu Rupert'i korumasını istemiştir. Theodbert ayrıca donanmayı Ansprand'a ve Liutprand'a yardım etmek için geliştirmiştir. Gotlar Savaşı'nın Franklar için önemi budur. Frankların amacı İtalya'yı yeniden almaktır.

Theodo'nun ölümünden sonra, 4 kardeş kendi arasında taht kavgasına giriştiler. Fakat hepsi 719 yılında öldü. Tahtı Grimoald devraldı. Theodbert Regintrude ile evlenmişti ve bir erkek, bir kız çocuğu olmuştu, Hugbert ve Guntrude. Hugbert düklüğü Grimoald'ın ölümünden sonra düzenledi. Guntrude Liutprand ile evlendi.