İçeriğe atla

Baton (askerî)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Baton (askeri) sayfasından yönlendirildi)
Fransa mareşalleri'nin kullandığı bir baton

Baton veya tören asası, bir mareşalin veya denk bir yüksek rütbeli askeri personelin giydiği üniformanın bir parçası olarak taşınan, ahşap veya metalden yapılmış kısa, kalın sopa benzeri bir nesnedir.

Fransa'da baton, Orta Çağ'ın sonlarında yüksek rütbeli komutanların bir simgesi olarak kullanılmıştır. 1804'te Birinci Fransız İmparatorluğu kurulduğunda İmparatorluk Mareşali olan kişilerce ve Üçüncü Fransız Cumhuriyeti'nin sonrasında Fransa mareşali rütbesindekiler tarafından da kullanıldı.

İmparatorluk Generalleri (Reichsgeneräle), özellikle Kutsal Roma İmparatorluğu mareşalleri (Reichsgeneralfeldmarschälle) bu asaları (Marschallstäbe) kullandılar.

Wellington dükü Arthur Wellesley'e hediye olarak sekiz adet baton verildi.[1] Ondan fazla batona sahip olan Wellesley'in bu asaları evi Apsley House'da (Rusların hediye ettiği baton, 9 Aralık 1965'te çalınmıştır) sergilenmektedir.[2][3][4]

Dipnot
  1. ^ "Batons [of] the Late Duke of Wellington". The Illustrated London News No. 532. 11 Aralık 1852. Erişim tarihi: 8 Haziran 2011. 
  2. ^ Howe, Malcolm (2000). "Wellington's Batons". British Historical Society of Portugal. Cilt 27. ss. 13-22. 
  3. ^ "Duke of Wellington's batons". English Heritage. 15 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2011. 
  4. ^ SR staff 1965, s. 2.
Genel