İçeriğe atla

Barselona Hanedanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Barselona Hanedanı
Ülke
Ana hanedanBellonidler
KurucuKıllı Wilfred


Barselona Hanedanı, 878'den itibaren kesintisiz olarak Barselona Kontluğu'nu ve 1137'den (1162'den itibaren kral olarak) 1410'a kadar Aragon Krallığı'nı yöneten bir ortaçağ hanedanıydı.

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Hanedanın soyu Kıllı Wilfred'in torunları olan Bellonidlerin soyundan gelmektedirler. On üçüncü yüzyılda Katalan kontluklarının çoğunu miras aldılar ve Katalonya Prensliği'ni kurdular, evlilik yoluyla Aragon Krallığı ile birleştirdiler ve ana kolun son meşru erkeği olan Hümanist Martin'in 1410'da ölümüne kadar çok sayıda toprak ve krallık fethettiler.

Hanedanın alt kolları Urgell (992'den beri) ve Gandia'yı yönetmeye devam etmiştir. Hanedanın alt kolları ayrıca 878'den 1111'e kadar aralıklı olarak Ausona'yı, 1112'den 1245'e kadar Provence'ı ve 1282'den 1409'a kadar Sicilya Krallığı'nı yönetmiştir. 1412'deki Caspe Uzlaşması ile Aragon Tacı, Barselona Hanedanı'nın Aragonlu Eleanor'un soyundan gelen Trastámara Hanedanı'nın bir koluna geçti.

Unvanlar ve edinim tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Provence §1. Geschiedenis". Encarta Encyclopedie Winkler Prins (Felemenkçe). Microsoft Corporation/Het Spectrum. 2002. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]