İçeriğe atla

Balkenkreuz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Balkenkreuz'un çeşitli İkinci Dünya Savaşı stilleri; ayrıca resmi spesifikasyon sürümleri için Luftwaffe bölümüne bakın

Balkenkreuz (lafzen 'kiriş haçı' veya 'çubuk haçı'), ilk kez 1916-1918'de tanıtılan ve daha sonra 1935'ten II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar Wehrmacht'ın (Alman Silahlı Kuvvetleri) ve şubelerinin amblemi haline gelen düz kollu bir haçtır. Wehrmacht Heer (Ordu), Luftwaffe (Hava Kuvvetleri) ve Kriegsmarine (Donanma) tarafından kullanıldı.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Balkenkreuz sembolü Töton Şövalyeleri'nin haçına dayanmaktadır.[1][2] Almanya'nın Luftstreitkräfte'si (Alman İmparatorluk Ordusu'nun ordu hava servisi) Balkenkreuz'u ilk kez Nisan 1918'in ortasında (Manfred von Richthofen'in ölümünden yaklaşık bir hafta önce) resmen kabul etti ve o zamandan Kasım 1918'de sona eren Birinci Dünya Savaşı'na kadar kullandı. Tüm üreticilere gönderilen 20 Mart 1918 tarihli IdFlieg direktifinin ilk cümlesinde: "Uçağımızın tanınmasını iyileştirmek için aşağıdakiler emredilmiştir: [...]". 2. paragrafın ikinci cümlesi şöyle diyor: "Bu değişiklik 15 Nisan 1918'e kadar yapılacaktır." Kapanış cümlesi şöyle: "41390 sayılı Emir hızla yerine getirilecektir."

Daha sonra kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Balkenkreuz, İkinci Dünya Savaşı sonrası Alman ordusu tarafından kullanılmadı. Bununla birlikte, günümüzün Alman Bundeswehr birleşik savunma kuvvetleri tarafından kullanılan Demir Haç, Balkenkreuz'un her iki durumda da haçın uçlarını "kapatmayan", ancak "kanatları" olan dört beyaz veya daha açık renkli "kanatlarını" miras alır. Bunun yerine, 1916-1918 döneminden önceki Alman İmparatorluğu'nun haç pattée'sinin (Eisernes Kreuz/demir haç) genişleyen kollarını takip ediyor.

Examples
Gövdesinde Alman İmparatorluğu'nun Luftstreitkräftesinin 1918 sonlarına ait Balkenkreuzu taşıyan "Knowlton" Fokker D.VII.
Smithsonian'ın restore edilmiş Fw 190F'si, Balkenkreuzun her iki biçimini de "düşük görünürlük" (yalnızca kanatlar) biçiminde gösteriyor
Bir müzede Panzer I tankı, Polonya kampanyası "beyaz haç" Alman amblemi ile

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Balkenkreuz: why the Germans are the emblem of his army did cross Nicholas". ilawjournals.com (İngilizce). 24 March 2020. 
  2. ^ "Balkenkreuz". seiyaku.com (İngilizce).