BBC Senfoni Orkestrası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
BBC Senfoni Orkestrası
BBC Symphony Orchestra
Kuruluş tarihi1930 (1930)
Orkestra şefiSakari Oramo
KonumLondra, Birleşik Krallık
Konser salonuBarbician Centre
Royal Albert Hall
Maila Vade Studios
Resmî siteResmî site

BBC Senfoni Orkestrası (İngilizceBBC Symphony Orchestra (BBC SO)), Londra merkezli bir Britanya senfoni orkestrasıdır. 1930'da kurulmuş olup British Broadcasting Corporation'ın (BBC) ana yayın orkestrasıdır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Orkestra ilk olarak 1928'de BBC ve şef Sir Thomas Beecham tarafından ortak bir girişim olarak tasarlandı, ancak ikincisi ertesi yıl geri çekildi ve orkestrayı kurma ve eğitme görevi BBC'nin müzik direktörü Adrian Boult'a düştü. İlk yıllarında konuk şefler arasında, orkestrayı şimdiye kadar yönettiği en iyi orkestra olarak değerlendiren Arturo Toscanini de vardı. İkinci Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında, Boult standartları korumaya çalıştı, ancak savaş sonrası BBC'nin üst yönetimi, orkestraya yeni ve iyi finanse edilen rakiplerin rekabetini karşılayacak kaynakları tahsis etmedi.

Boult'un 1950'de BBC'den emekli olmasının ardından orkestra bir nadas döneminden geçti. Boult'un halefi Malcolm Sargent halk arasında popülerdi ancak oyuncularıyla arası zayıftı ve orkestranın morali düştü. Sargent'ın halefi Rudolf Schwarz nispeten az bir etki yarattı ve BBC'nin 1960'larda ve 1970'lerde Antal Doráti, Colin Davis, Pierre Boulez ve Gennadi Rojdestvenski gibi yüksek profilli şef şefler atamasına rağmen BBC SO'nun finansmanı yetersiz kaldı. Bununla birlikte, Londra'da oyuncularına tam zamanlı sözleşmeler sunan tek senfoni orkestrası olduğundan, Alan Civil (korno) ve John Wilbraham (trompet) gibi yüksek itibarlı oyuncular düzenli üye olarak kaydoldu.

BBC müzik kontrolörü William Glock'un 1960'larda başlattığı girişimler sonucunda performans standartları gözle görülür biçimde arttı. 1990'larda Andrew Davis ve 2000'lerde Jiří Bělohlávek yönetiminde orkestra zenginleşti. 21. yüzyılın ikinci on yılında BBC SO, eleştirmenler tarafından birinci sınıf statüde görülüyordu. Orkestra, başından beri yeni müziğe öncülük etmesiyle bilinir ve bunu Proms'ta, Barbican Center'daki konserlerde ve BBC Maida Vale stüdyolarındaki üssündeki stüdyo konserlerinde yapmaya devam etmektedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]