Ayyıldız posta pulları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ayyıldız posta pulları Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde posta pulu ihtiyacını karşılayabilmek amacı ile Türkiye'de basılan ilk pullara verilen isimdir. Pulların Ayyıldız adını almasının nedeni ortalarında bulunan ayyıldız resmidir, pullar ressam Ahmet Nazmi Bey tarafından hazırlanmıştır. Pullar 10 paradan başlayan ve 500 kuruşa kadar çıkan 19 değişik değerde basılmıştır. Pullardan kullanım dolayısı ile tükenen değerler ihtiyaç üzerine daha sonra yeniden basılmıştır. Pulların basımı 1923 yılında Cumhuriyet'in ilanından hemen önce başlamış ve 1924 yılına kadar devam etmiştir. Tabakaları 100 puldan oluşmaktadır.

Pulların basımı İstanbul'da üç değişik basım evinde farklı kâğıtlar, farklı boyalar ve bazı değerlerde farklı rakkamlar kullanılarak gerçekleştirilmiştir ve pullara farklı ölçülerde danteller açılmıştır. Pullar bu farklardan dolayı filatelistler tarafından temel olarak üç gruba ayrılarak incelenmektedir.

  • Birinci Ayyıldız posta pulları serisi
  • İkinci Ayyıldız posta pulları serisi
  • Üçüncü Ayyıldız posta pulları serisi

Birinci Ayyıldız posta pulları serisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Birinci Ayyıldız serisi İstanbul'da Cağaloğlu yokuşunda bulunan Ahmet Nazmi Matbaasında basılmıştır. Dantel ölçüsü 13.5 olan pulların kâğıtları Ayyıldız pulları arasında en ince kâğıttır. Farklı boyalar kullanılması nedeni ile pullarda renk farklılıkları çoktur, özellikle 1.5 kuruş ve 2 kuruş kolayca ayrılan iki farklı rekte görülür. 5 kuruş değer ihtiyacın fazla olması nedeni ile fazla miktarda basılmış, kalıbın tekrar yapılması sırasında 5 rakkamı farklı olduğu için iki farklı pul ortaya çıkmıştır. Pulların dantelleride özensiz şekilde açılmıştır, dantellerde kaymalar fazla olduğu gibi kısmen dantelsiz hatta tamamı ile dantelsiz olan pullar görülmektedir.

İkinci Ayyıldız posta pulları serisi[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci Ayyıldız serisi İstanbul'da İkdam Matbaasında basılmıştır. Dantel ölçüsü 11 olan pullar için kalın kâğıt kullanılmıştır. Bu pullarda da renk farkları çoktur ve kısmen veya tamamı ile dantelsiz olanları görülmektedir. 2 kuruş pul farklı 2 rakkamı ile basıldığından seride farklı 2 adet 2 kuruş değerli pul bulunur.

Üçüncü Ayyıldız posta pulları serisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Üçüncü Ayyıldız serisi İstanbul'da Düyunu Umumiye Matbaasında basılmıştır. Dantel ölçüsü 12 olan pullar parlak kalın kâğıt üzerine basılmıştır. 2 kuruş, 5 kuruş ve 10 kuruş değerler ayrıca gri kâğıt üzerine basılmıştır. Bu pullarda da renk farkları çoktur ve kısmen veya tamamı ile dantelsiz olanları görülmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Pulhan Türk Pulları Kataloğu XII