Ay'ın kolonileştirilmesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Öngörülen bir ay madenciliği tesisinin NASA konsepti

Ay'ın kolonileştirilmesi, Ay'da robotik veya insan tarafından kolonileştirilmesi ve yerleşim çabalarına yönelik bazı önerilerin kullandığı bir süreç veya kavramdır.

Ay'da hak iddia etmek uluslararası uzay hukuku tarafından yasadışı ilan edildi ve Ay'da çeşitli sondalar ve yapay kalıntılara sahip olmasına rağmen hiçbir devlet bu tür iddialarda bulunmadı.[1]

Ay'da kolonizasyon, kullanım veya kalıcı keşif misyonları için bir dizi öneri gündeme getirilmiş olsa da, Ay'da kalıcı mürettebat varlığı oluşturmaya yönelik mevcut projeler, Ay'ı kolonileştirmek için değil, daha ziyade keşif için ay üsleri inşa etmeye ve daha az ölçüde ay kaynaklarının kullanılmasına odaklanmanmaktadır.

Ay'ın ticarileştirilmesi, ulusal ve uluslararası ay düzenlemeleri ve yasaları (Ay Anlaşması gibi) açısından tartışmalı bir konudur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rothwell, Donald R; Saunders, Imogen (25 Temmuz 2019). "Does a US flag on the Moon amount to a claim of sovereignty under law?". Lowy Institute. 8 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2024. 

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]