Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargâhı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı sayfasından yönlendirildi)
Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargâhı
Supreme Headquarters Allied Powers Europe
Etkin1951-günümüz
Bağlılık NATO
KarargâhParis, Fransa (1951-1967)
Mons, Belçika (1967-)
SloganVigilia Pretium Libertatis (Latince)
"Özgürlüğün bedeli uyanık olmaktır".
Komutanlar
Avrupa Müttefik Yüksek KomutanıGeneral Tod D. Wolters, ABD Hava Kuvvetleri
Avrupa Müttefik Yüksek Komutan YardımcısıGeneral Sir James Everard, Birleşik Krallık Kara Kuvvetleri
Kurmay BaşkanıGeneral Markus Kneip, Alman Kara Kuvvetleri

SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe), Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün Müttefik Harekât Komutanlığı'nın (ACO) karargahıdır. 1967'den beri Belçika'nın Mons şehrinin kuzeyindeki Casteau'da bulunmaktadır.[1] Ancak daha önce 1953'ten Fransa'nın Versay kentinin yanındaki Rocquencourt'ta bulunuyordu. 1951'den 2003'e kadar SHAPE, Müttefik Avrupa Komutanlığı'nın (ACE) merkeziydi. 2003 yılından bu yana Müttefik Harekât Harekâtları'nın merkezidir ve dünya çapındaki tüm NATO operasyonlarını kontrol etmektedir.

SHAPE, faaliyetlerinin coğrafi kapsamı 2003 yılında genişletilmesine rağmen, yasal nedenlerle Avrupa'ya atıfta bulunarak geleneksel adını korumuştur. O tarihte NATO'nun tarihsel olarak Atlantik Müttefik Komutanlığı'nın bir parçası olan Lizbon'daki ACO komutası yeniden bağlandı. Müttefik Harekât Harekâtları komutanı ayrıca "Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı" (SACEUR) unvanını korudu ve aynı zamanda ABD Avrupa Komutanı Komutanı olarak da görev yapan ABD dört yıldızlı bir genel subay ya da bayrak subayı olmaya devam ediyor.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ SHAPE, 7010 Casteau Belgium "SHAPE on NATO homepage". 10 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2006.