Avrokrat

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Avrokrat kellimesi "Avrupa" ve " bürokrat " sözcüklerinin bir birleşiminden oluşmuştur. Avrupa Birliği'nin idari komisyonunun bir personeli [1][2] veya daha geniş anlamda, Avrupa Birliği'nin herhangi bir yetkilisidir. Bu terim 1961 yılında gazeteci ve aynı zamanda Komisyon'un ilk başkanı Walter Hallstein'ın kişisel asistanı olan Richard Mayne tarafından kullanılmıştır.[1][3]

Üç ana Avrokrat türü vardır. İlk olarak, Avrupa Komisyonu Üyeleri veya Avrupa Parlamentosu Üyeleri gibi Siyasi Atama ile gelenlerdir. İkinci olarak, Avrupa kurumlarının çoğunluğunu oluşturan görevliler veya memurlar, yani daimi personel bulunmaktadır. Fonksiyonerlerin iki kategorisi bulunur: Asistanlar ve Yöneticiler. İlki "sekreterlik" rollerini yerine getirirken, ikincisi daha çok politika ile ilgili veya yönetimsel sorumluluklara sahiptir. Üçüncü kategori ise sözleşmeli temsilcilerdir. Sözleşmeli temsilciler, görevliler ile aynı koşullara sahip bir iş sözleşmesine sahip bulunmamaktadır. İlk iş sözleşmelerinin süresi sınırlıdır ve ancak birkaç yenilemeden sonra bu sözleşme kalıcı olarak uzatılabilmektedir. Avrokratlar genellikle Avrupa Birliği'nin tüm üye ülkelerinden gelmektedir. EPSO, Avrupa Kurumlarında istihdam edilecek personeli seçen ana kurumdur.

Günümüzde Avrokrat terimi yalnızca Avrupa Komisyonu personeli olarak değil, tüm AB Kurumlarındaki personelini de kapsar duruma ulaşmıştır.

Avrokrat terimi bazılarına olumsuz çağrışımlar yapsa da, Avrupa Birliği ve kurumları uzmanları Didier Georgagakakis ve Jay Rowell, Avrokrasi[4] kavramını AB aktörleri ve profesyonellerinin etkileşimlerini tanımlamak ve analiz etmek için bir yol olarak kullanmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Eurocrat 7 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Merriam-Webster Online Dictionary. Retrieved 27 January 2012.
  2. ^ "Eurocrat | meaning in the Cambridge English Dictionary". dictionary.cambridge.org (İngilizce). 3 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2019. 
  3. ^ Tindall, Gillian (22 Aralık 2009). "Richard Mayne obituary". The Guardian. Londra. s. 30. 8 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2009. 
  4. ^ Georgakakis, Didier (December 2013). Georgakakis, D. and Rowell, J. The Field of eurocracy. Mapping EU Actors and Professionals (İngilizce). 29 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2024.