Atlasjet'in 1011 sefer sayılı uçuşu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Atlasjet'in 1011 sefer sayılı uçuşu, bir MD-83 tipi uçağın, saat 06:45 itibarıyla Lefkoşa Ercan Havalimanı'ndan İstanbul Atatürk Havalimanı'na hareketinden sonra, saat 07:15 sularında 2 hava korsanı tarafından kaçırılmasıyla başladı.

İçerisinde 143 yolcu ve 6 mürettebat bulunan bu uçağın, hava korsanları tarafından Tahran'a veya Suriye'ye indirilmek istendiği belirtildi. Bunun üzerine uçak yakıt ikmali için Antalya Havalimanı'na indi. Yaklaşık 1 saat sonra orta kısımdaki yolcular, kanat tarafındaki kapıyı kırarak, apronda durmakta olan uçaktan atladı. Birkaç dakika sonra ise arka kapıdan bazı yolcular atladı. İçinde 9 yolcu ve 4 mürettebat kalan uçaktan, 5 kişi daha indirildi. Geride 4 kişi 2 mürettebat kaldı.

Korsanlar isteklerinin yerine gelmesi için hosteslerden birini kullandılar. Polisleri arattırarak pazarlığa başladılar. 1 saat sonra ise Beşiktaş'lı Kenan Özer adlı genç futbolcu uçaktan indirildi. 1 saat sonra ise tüm yolcular ve mürettebat serbest bırakıldı.

Bu sıralarda Ankara'dan 20 kişilik özel operasyon timi Antalya'ya gönderildi. Saat 12:30'da ise beyaz renkli bir Toyota Corolla aracı uçağın yanına yanaşarak 3 kişiyi indirdi. Bu kişiler teslim olmaya karar verip uçaktan inen iki hava korsanını sorun yaratmadan araca bindirdiler. Böylece Suriye ve Türkiye pasaportu taşıyan hava korsanlarının uçak kaçırma eylemi sorunsuz şekilde sona erdirildi. Korsanların, Suriye pasaportu taşıyan Filistin'li Mommen Abdül Aziz Talik (25), ve Kıbrısta öğrenci olan Türk Mehmet Reşat Öz (27) oldukları tespit edildi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]