Askerî bisiklet

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İsviçre Ordusu'na ait MO-05 askerî bisiklet
I. Dünya Savaşı sırasında katlanır bisikletler taşıyan İtalyan Bersaglieri'ler

Askerî bisiklet, askeriyenin ihtiyaçlarına göre özel olarak uyarlanmış bir bisiklet türüdür. 20. yüzyılın başlarından beri dünya çapında birçok orduda kullanımda olan bisikletler, savaş alanında sessiz hareket ve fazladan hareketlilik sağlar. Askerî bisikletlerin ek avantajları, askerlerin herhangi bir kısıtlama olmadan daha fazla malzeme taşımasına izin vermeleri ile atlar ve araçlarla karşılaştırıldığında bisikletlerin üretim ve bakımının çok ucuz olmasıdır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk bisikletler, 19. yüzyılın sonlarında birkaç ülkenin silahlı kuvvetlerine tanıtıldı; I. Dünya Savaşı başladığında, savaşan bütün ülkeler bisikletli birliklere sahipti.[1] Alman Ordusu'nun 36 bağımsız bisikletli piyade bölüğü, her süvari tümenine bağlı bir bisikletçi taburu ve ek olarak 10 yedek bisiklet bölüğü ve 17 yedek mürettebat grubu vardı. İtalyan Ordusu'nun Bersaglieri birlikleri katlanır bisikletleri ilk kullananlardı. II. Dünya Savaşı sırasında bisikletler, paraşütçülere inişten sonra bir ulaşım imkanı vermek için kullanıldı.[2] ABD Ordusu ise genel hafif nakliye ve kurye görevleri için bisikletler kullandı.[3] 20. yüzyılın sonuna kadar birçok ülkenin ordusunda bağımsız bisikletli piyade birimleri vardı; 2003 yılına kadar İsviçre Ordusu son üç bisikletli piyade alayında reform yapmadı. 1990'ların sonunda ve 2000'lerin başında, piyadelerin savaş alanında ve şehirlerde devriye yaparken kullanması için arazi bisikletleri ve katlanır bisikletlerin denenmesinde bir canlanma oldu.[4]

Arka pedal frenleri ve siklometre gibi askerî kullanım için tasarlanan bisikletlerde sunulan bazı yenilikler, daha sonra sivil pazarlarda da yerini aldı.[kaynak belirtilmeli]

Modern zamanlarda, bisikletler ve elektrikli bisikletler hala dünyadaki birçok ordu tarafından kullanılmaktadır, ancak bağımsız bisikletli piyade birimleri yoktur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "WW1 MILITARY BICYCLES IN WORLD WAR ONE (WWI)". The BSA & Military Bicycle Museum (İngilizce). 4 Haziran 2014. 26 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2017. 
  2. ^ "History". www.bergerwerke.com. 29 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2017. 
  3. ^ "Military Bicycles". www.theliberator.be. 28 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2017. 
  4. ^ "Montague Paratrooper- Tactical Folding Mountain Bike". www.militarybikes.com. 6 Mart 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2017. 

Alakalı eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:Human-powered vehicles