İçeriğe atla

Arnold Bennett

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Arnold Bennett
Bennett y. 1920
DoğumEnoch Arnold Bennett
27 Mayıs 1867(1867-05-27)
Hanley, Staffordshire, İngiltere
Ölüm27 Mart 1931 (63 yaşında)
Londra, İngiltere
MeslekRomancı, oyun yazarı, gazeteci
İmza

Enoch Arnold Bennett (27 Mayıs 1867 - 27 Mart 1931), üretken bir şekilde yazan ve romancı olarak bilinen İngiliz yazardı. 1890'lar ile 1930'lar arasında 34 roman, yedi ciltlik kısa öykü, 13 oyun (bazıları diğer yazarlarla işbirliği içinde) ve toplamı bir milyondan fazla kelimeden oluşan günlük bir dergiyi tamamladı. 100'den fazla gazete ve süreli yayında makale ve öyküler yazdı, Birinci Dünya Savaşı'nda Enformasyon Bakanlığı'nda çalıştı ve kısa bir süre yöneticilik yaptı, 1920'lerde sinema için yazılar yazdı. Kitaplarının satışları oldukça yüksekti ve zamanının mali açıdan en başarılı İngiliz yazarıydı.

Hanley'de, Staffordshire Çömlekçilik'te mütevazı ama yükselmeye devam eden bir ailede doğan Bennett, bir avukat olan babası tarafından hukuk mesleğinde onu takip etmesi planlanmıştı. 21 yaşında Londra'da başka bir hukuk firmasına katip olarak geçmeden önce babasının yanında çalıştı. 1900'de tam zamanlı yazar olmadan önce editör yardımcısı ve ardından kadın dergisi editörü oldu. Her zaman genel olarak Fransız kültürüne ve özel olarak Fransız edebiyatına tutkun olan sanatçı, 1903'te Paris'e taşındı; Rahat ortam, özellikle kadınlara karşı duyduğu yoğun utangaçlığın üstesinden gelmesine yardımcı oldu. 1907'de bir Fransız kadınla evlenerek Fransa'da on yıl geçirdi. 1912'de İngiltere'ye geri döndü. 1921 yılında eşinden ayrılmış ve hayatının son yıllarını yeni partneri olan İngiliz aktrisle geçirmiştir 1931'de Fransa'da musluk suyu içtiği için tifodan öldü.

Bennett'in birçok romanı ve kısa öyküsü, Beş Kasaba adını verdiği Staffordshire Çömlekçiliği'nin kurgulanmış bir versiyonunda geçiyor. Edebiyatın sıradan insanlar için erişilebilir olması gerektiğine güçlü bir şekilde inanıyordu ve edebi klikler ve elitlerden yakınıyordu. Kitapları geniş bir kitleye hitap etti ve çok sayıda satıldı. Bu nedenle ve gerçekçiliğe bağlılığı nedeniyle başta Virginia Woolf olmak üzere modernist ekolün yazarları ve destekçileri onu küçümsemiş ve ölümünden sonra kurguları ihmal edilmiştir. Yaşamı boyunca gazetecilikle ilgili "kişisel gelişim" kitapları önemli sayıda satıldı ve kendisi aynı zamanda bir oyun yazarıydı; tiyatroda romanlardan daha az başarılı oldu ancak Kilometre Taşları (1912) ve Büyük Macera (1913) ile iki önemli başarı elde etti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]