Armstrong Sınırı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Uçaklar Armstrong limitinin üstündeyken kokpit eğer basınç kaybederse, pozitif basınçlı bir oksijen maskesi bile pilot bilinci yerine getiremez.

Genellikle Armstrong hattı olarak adlandırılan Armstrong sınırı atmosferin yaklaşık 19. kilometresindeki sıvıların ve kanın buharlaştığı, insan hayatının tehlikeye girdiği, sıcaklığın -60 santrigrat derece civarında olduğu sınırdır.

Armstrong sınırında atmosfer basıncı 0,0618 atmosfer gibi oldukça düşük bir seviyededir. Atmosfer basıncının düşüklüğü suyun (ve benzer diğer sıvıların) kaynama noktasını 37 derecelere kadar düşürür. Bu da insanın vücut sıcaklığına eşittir. Kanın da bu seviyede buharlaşmaya başlayacağı öngörülmektedir.

1947 yılında ABD Hava Kuvvetleri'nden emekli Harry George Armstrong tarafından tespit edilmiştir. İnsanın hayatta kalamayacağı bir yükseklikte gerçekleşen bu fenomeni George Armstrong ilk tanımlayan kişi oldu.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Harry Armstrong". National Aviation Hall of Fame. 18 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2017.  (İngilizce)