Arjantin Hükümeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Arjantin hükûmeti, federal sistem çerçevesinde, cumhurbaşkanını temsil eden demokratik bir cumhuriyettir. Arjantin Devlet Başkanı hem devletin hem de hükûmetin başıdır. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanı tarafından kullanılır. Yasama yetkisi Ulusal Kongreye verilmiştir. Yargı, Yürütme ve Yasama organından bağımsızdır ve Yüksek Mahkeme ile alt ulusal mahkemelerin yetkisindedir.

Yönetim Bölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Arjantin Devlet Başkanı'nın hükümet ofisi Casa Rosada

Yürütme organının mevcut bileşimi, yalnızca, Devletin başkanı olan ve resmen Ulusun çıkarlarını takip etmesi için İdare üzerinde yetki verilen Devlet Başkanını içermektedir. Başkan aynı zamanda Arjantin Silahlı Kuvvetlerinin de şefidir.

Başkan ve Başkan Yardımcısı, bir bütün olarak kabul edilen ulus tarafından genel oyla seçilir. 1994'teki Anayasa reformu, kazanan Başkan-Başkan Yardımcısı biletinin ya toplam geçerli oyların %45'inden fazlasını veya en az %40'ını ve ikinciye göre %10 önde olmasını gerektiren iki turlu bir sistem getirdi. yukarı. Diğer durumda, önde gelen iki bilet, galibinin basit çoğunlukla belirleneceği ikinci turda karşı karşıya gelecek. Bu mekanizma, ilk kez devreye girebileceği 1995 seçimlerinde, 1999 seçimlerinde veya 2007 ve 2011'de gerçekleşen daha yakın tarihli iki başkanlık seçiminde gerekli değildi. Ancak 2003 yılında Néstor Kirchner'in seçimde etkili oldu.

Bakanlar kurulu cumhurbaşkanı tarafından atanır ancak teknik olarak yürütme yetkisinin bir parçası değildir.[1] Başkan Yardımcısı, aynı zamanda Senato başkanlığını da üstlendiği için yasama organına aittir.

Yasama şubesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Arjantin Ulusal Kongre Sarayı, Yasama Meclisi'nin merkezi

Ulusal Kongre (İspanyolca: Congreso Nacional), hükûmetin yasama organını oluşturur. Kongre, Milletin Başkan Yardımcısının başkanlığını yaptığı Senato (72 sandalye) ve şu anda Buenos Aires eyaleti yardımcısı Julián Domínguez'in başkanlık ettiği Temsilciler Meclisi'nden (257 sandalye) oluşur. Senatörler altı yıl, milletvekilleri ise dört yıl görevde kalıyor.

Eyaletlerin her biri ve Buenos Aires Özerk Şehri, milletvekillerini ve senatörleri doğrudan seçer. Milletvekilleri milletin tamamının temsilcisidir, Senatörler ise kendi bölgelerini temsil ederler. Her bölge, orantısal temsil yoluyla toplam nüfuslarıyla kabaca orantılı bir sayıda milletvekili ve üç senatör seçer: ikisi çoğunluk için, biri birinci azınlık için. Her iki meclisin üyelerinin de süresiz olarak yeniden seçilmelerine izin veriliyor.

Her iki yılda bir, 24 seçim bölgesinin her biri (yirmi üç Eyalet ve Buenos Aires Özerk Şehri) alt meclis temsilcilerinin yarısını seçer. Milletvekili sayısı tek olan ilçeler her seçimde bir fazlasını veya bir eksiğini seçerler. Senatörlere gelince, yirmi dört bölge sekiz bölgeden oluşan üç gruba ayrılmıştır. Her iki yılda bir, bu gruplardan birinin sekiz bölgesinin tümü, üç senatörünü de seçer ve bunlardan ikisini çoğunluğu elde eden partiden, birini ise birinci azınlık partisinden atar. Altı yıl sonra aynı bölge grubu bir sonraki senato seçimlerini yapacak.

Yargı şubesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Arjantin Yüksek Mahkemesi'nin ana binası

Yargı Organı, federal yargıçlardan ve farklı yargı yetkisine sahip diğerlerinden ve Kongre tarafından görevden alınabilecek Senato'nun onayı ile Başkan tarafından atanan dokuz üyeli (bir Başkan, bir Başkan Yardımcısı ve yedi Bakan) bir Yüksek Mahkemeden oluşur. Aralık 2015 itibarıyla altı boş kadro bulunmaktadır ve Başkan Kirchner bu kadroyu doldurmayı düşünmediğini ifade etmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]