Anthusa (V. Konstantinos'un kızı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Azize Anthusa
Anthusa'yı tasvir eden bir ikona
Doğum750 veya 757
Konstantinopolis, Bizans İmparatorluğu
Ölüm801 veya 808 (51 veya 57 yaşında)
Bizans İmparatorluğu
HonoredDoğu Ortodoks Kilisesi Katolik Kilisesi
Yortu27 Temmuz (Katolik) ve 12 & 18 Nisan (Ortodoks)

Konstantinopolisli Anthusa (Yunanca : Ανθούσα) ve Ortodoks kullanımında Azize Genç Anthousa (750 veya 757 - 801 veya 808) olarak bilinir Doğu Ortodoks Kilisesi ve Katolik Kilisesi'nde saygı duyulan bir azizdir. Anthusa'nın Ortodoks Kilisesi'ndeki bayram günleri 12 ve 18 Nisan, Katolik Kilisesi'ndeki bayram günleri ise 27 Temmuz'dur.[1][2][3] Katolik Kilisesi'nde Anthusa, manastırların ve manastırların koruyucusudur.[2] Bizans İmparatoru V. Konstantinos'un kızıdır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İmparator V. Konstantinos, Paflagonya'daki bir sefer sırasında, daha önce ikonalara taptığı için işkence yaptığı başrahibe Mantinea'lı Anthusa'yı (Azize Yaşlı Anthousa) çağırtmış ve imparatoriçenin hamileliğinin zorluğu nedeniyle dua etmesini istemiştir.[4] Başrahibe ikizlerin doğumunu öngördü ve kıza onun adı verilmiştir.[1]

Konstantinopolisli Anthusa, ikonoklast Bizans İmparatoru V. Konstantinos ve eşlerinden birinin kızıdır. Anthusa'nın doğumuyla ilgili ayrıntılar belirsizdir. Bir kaynağa göre, o ve erkek kardeşi, geleceğin İmparatoru Leon, 25 Ocak 750'de Konstantinos'un ilk karısından (yani Çiçek ) doğan ikizlerdi;[1] başka bir kaynak ise ise onun 757'de doğduğunu belirtiyor. Leon'un önceki tarihte doğduğu kesin olarak bilindiği için Eudokia'yı annesi yapar ve ikiz olma olasılığını dışlar.[3][5]

Dini hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Anthusa reşit olduğunda babası onu evlenmeye zorlamıştır. Ancak Anthusa manastırcılığı arzuluyordu ve imparatorun emirlerine uymadı. Anthusa, babasının ölümünden sonra tüm kişisel mallarını fakirlere ve yetimlere yardım etmek için kullandı. Leon'un eşi ve dolayısıyla Anthusa'nın görümcesi olan dindar İmparatoriçe İrini, Anthusa'ya çok değer verdi ve onu VI. Konstantinos'un küçüklüğü döneminde onun eş naibi olmaya davet etti. Ancak Anthusa teklifi reddetti. Sarayda, merhum imparatorun kızı konumuna yakışan kıyafetler giyiyordu ama gösterişli kıyafetlerinin altına kıldan bir gömlek giyiyordu.[1]

Anthusa, Aziz Euthymia manastırına girdi.[4] Daha sonra Konstantinopolis Patriği Tarasios tarafından kutsandı ve Konstantinopolis'te katı düzenlemeleriyle tanınan Omonoia Manastırı'nı ("omonoia" "uyum" veya "hayırseverlik" anlamına gelir) kurdu.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir kaynağa göre Anthusa elli iki yaşına kadar yaşamış ve 801'de ölmüştür.[1][2] Diğer kaynaklar onun 808 yılında elli yedi yaşında öldüğünü iddia eder.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e "St. Anthusa of Constantinople". Antiochian Orthodox Christian Archdiocese of North America. 25 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2020. 
  2. ^ a b c "Saint Anthusa - Newman Connection - Effingham, IL". www.newmanconnection.com. 18 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2020. 
  3. ^ a b "List of Saints and short information". users.uoa.gr. 19 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2020. 
  4. ^ a b c "Venerable Anthusa of Constantinople". www.oca.org. 25 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2020. 
  5. ^ Grierson, Philip (2001). Scritti Storici E Numismatici. Centro Italiano di Studi sull'Alto Medioevo. p. 273. 9788879882446.