Anthony Earnshaw

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Anthony Earnshaw
Doğum9 Ekim 1924(1924-10-09)
Ilkley, West Yorkshire, İngiltere
Ölüm17 Ağustos 2001 (76 yaşında)
Uyrukİngiliz
Katıldığı akımlarSürrealizm

Anthony Earnshaw (9 Ekim 1924 – 17 Ağustos 2001) İngiliz anarşist, sanatçı ve sürrealist yazar ve grafiker.

Earnshaw Ilkley, West Yorkshire'da doğmuştur. Saat tamircisi ve kuyumcu olan babası Earnshaw doğmadan ölmüştür. Annesi iflas ettiği 1930 yılına kadar babasından kalan dükkânı işletmiştir. İflastan sonra önce Redcar'a oradan da Leeds'e taşınmışlardır. Earnshaw burada 14 yaşına kadar gittiği Harehills okuluna kayıt olmuştur.

Tesisat mühendisi, çömlekçi ve vinç şoförü olarak çalışmış bu sırada da şehir kütüphanesinde kendi kendini geliştirmiştir. 20 yaşında iken sürrealizme merak sarmış ve yaşam boyu arkadaşı Eric Thacker ile birlikte sürreal aktiviteler düzenlemiştir. 1960'ların başında Patrick Hughes, Ian Breakwell ve Glen Baxter'in de aralarında bulunduğu kendisi ile benzer düşüncelere sahip birçok kişiyle tanışmıştır. Hughes, Earnshaw'u 1966'da Leeds Enstitüsü'nde bir retrospektif açmaya ikna etmiştir bu retrospektifi John Lyle tarafından davet edildiği Exeter'deki "The Enchanted Domain" sergisi izlemiştir.

1972 yılında mühendisliği tamamen bırakıp Leeds Polytechnic'te hocalığa başlamasından önce ilk olarak Harrogate Sanat Okulu'nda, daha sonra ise Bradford Sanat Okulu'nda yarı zamanlı öğretim üyeliği yapmıştır. 1985 yılında sanatına yoğunlaşmak için Leeds Polytechnic'teki işinden de ayrılmıştır.

1968'de Musrum adlı çizgi romanda Thacker ile birlikte çalışmıştır. Roman ticari olarak başarısız olsa da kült bir klasik haline gelmiştir. Kitap sürreal bir fantezidir. Aforizmalarla süslenmiştir ("Ani dualar Tanrı'yı sıçratır") ve başlıkta adı yer alan karakterin krallığını ve hain Weedking ile olan savaşını anlatmaktadır. Kitabı 1971 yılında basılmış olan Father Christmas 'ın (Noel Baba) gizli suçlu doğasını anlatan Wintersol adında bir devam kitabı izlemiştir. Her iki kitap da zarif yazım tarzı, nükteli ve kelime oyunlu oluşu ve özellikle de saf buluşları nedeniyle övülmüştür. 1972 yılında Cape tarafından basılan Seven Secret Alphabets (Yedi Gizli Alfabe) isimli bir alfabe albümü oluşturmuştur.

Daha sonraki yayınları arasında Times Educational Supplement 'da yer alan Wokker isimli tekerlekli kuşu anlatan bir çizgi film ve en büyüğü 1982'de yayınlanan Flick Knives and Forks olan birçok aforizma kitapları vardır. 1980'ler ve 1990'larda Earnshaw sürrealist yeteneklerini örneklendiren sanat kutuları yapmaya başlamıştır. 2001 yılında ikinci eşini ve ilk evililiğinden olan iki kızını geride bırakarak ölmüştür.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]