Anne Darwin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Anne Darwin
Anne Darwin
DoğumAnne Elizabeth Darwin
2 Mart 1841
Ölüm23 Nisan 1851 (10 yaşında)
Ölüm sebebiKızıl hastalığı
Milliyetİngiliz
Diğer ad(lar)ıAnnie
Ebeveynler
Akraba(lar)Bkz Darwin-Wedgwood ailesi

Anne Elizabeth "Annie" Darwin (2 Mart 1841 - 23 Nisan 1851), Charles Darwin ve Emma Darwin'in ikinci çocuğu ve en büyük kızıydı.

Annie'nin Great Malvern'deki mezarı

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1849'da Anne, iki kız kardeşiyle birlikte[1] kızıl hastalığı’na yakalandı ve sağlığı bozuldu. Bazı yetkililer onun verem olduğuna inanır. James Manby Gully'nin hidroterapi yardımını boşuna arayan Charles Darwin, kızını Worcestershire kaplıca kasabası Great Malvern'e götürdü. Anne, on yaşındayken Worcester Yolu üzerindeki Montreal House'da öldü ve Büyük Malvern Manastırı kilise bahçesine gömüldü.

Annie'nin ölümü ailesi için büyük bir darbe oldu.[2] Charles anılarında şunları yazdı: "Evin neşesini ve yaşlılığımızın tesellisini kaybettik... Ah, keşke onun sevgili neşeli yüzünü ne kadar derinden, ne kadar şefkatle sevdiğimizi ve sonsuza kadar seveceğimizi bilseydi."[3]

Darwin akademisyeni Janet Browne şunu yazmıştır:

Anne ... gururlu babasının gözbebeği, en sevdiği çocuğuydu diye itiraf etti [arkadaşı ve kuzeni William Darwin Fox'a]. Ona diğer çocuklardan daha çok, onu derinden etkileyen kendiliğinden bir şefkatle davrandı; onun saçlarını düzeltmeyi ve kıyafetlerine şekil vermeyi severdi ve doğası gereği kendini beğenmiş şekilde temiz ve düzenliydi; hassas kağıt parçalarını keserek çalışma kutusuna koyar, kurdeleler takar ve oyuncak bebekleri ve hayali dünyaları için küçük şeyler dikerdi.[4]

Charles Darwin'in sevgili kızının kayıp acısı, Anne'nin 13 Mayıs 1851'deki ölümünden sadece üç hafta sonra doğan Horace Darwin'in doğmasıyla hafifledi.

Annie'nin Kutusu[değiştir | kaynağı değiştir]

2000 yılı civarında, Charles Darwin'in büyük-büyük torunu Randal Keynes, Charles ve Emma tarafından toplanan Anne'nin hatıralarının bulunduğu bir kutu keşfetti. Charles Darwin'in, Darwin ile kızı arasındaki ilişkiye odaklanan, Annie'nin Kutusu adlı bir biyografisini yazdı; 2009 yapımı Yaratılış filminin senaryosu kitaptan uyarlanmıştır.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Browne 1995, 498
  2. ^ BBC: Did Darwin Kill God? 24 Kasım 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Quoted in Browne 1995, 501.
  4. ^ Browne, Janet (1995). Charles Darwin: A Biography, Vol. 1 - Voyaging, p 499. Knopf, New York.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]