İçeriğe atla

Anna Christie (film, 1930)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Anna Christie (film, 1930)
Anna Christie
Theatrical release poster
YönetmenClarence Brown
YapımcıClarence Brown
Paul Bern
Irving Thalberg
SenaristFrances Marion
OyuncularGreta Garbo
Charles Bickford
George F. Marion
Marie Dressler
Görüntü yönetmeniWilliam H. Daniels
KurguHugh Wynn
DağıtıcıMetro-Goldwyn-Mayer
Çıkış tarih(ler)i21 Şubat 1930 (1930-02-21)
Süre89 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$376,000 [1]
Hasılat$1,499,000 [1]
Greta Garbo in her talking film debut

Anna Christie, 1930 yapımı bir Metro-Goldwyn-Mayer filmidir. Eugene O'Neill'ın 1921 tarihli aynı adlı oyununun pre-Code film uyarlaması. Frances Marion tarafından uyarlanan filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini Clarence Brown, ortak yapımcılığını ise Paul Bern ve Irving Thalberg üstlenmiştir. Görüntü yönetmenliğini William H. Daniels, sanat yönetmenliğini Cedric Gibbons ve kostüm tasarımını Adrian yaptı.

Filmin başrollerinde Greta Garbo, Charles Bickford, George F. Marion ve Marie Dressler yer alır. Film, Garbo'nun ilk sesli filmi olduğu için "Garbo Konuşuyor!" sloganıyla pazarlandı. Tüm yıldızları arasında Garbo, MGM'nin, diğerleri gibi büyük yıldızlarından birinin bu filmlerde başarılı olamayacağı korkusuyla konuşan filmlerden en uzun süre uzak tuttuğu kişiydi. Ünlü ilk repliği şöyledir: "Bana bir viski ver, yanında da zencefilli gazoz, cimri olma bebeğim!"[2]

Aslında, Garbo'nun İngilizcesi bu filmde rol aldığında o kadar iyiydi ki, İsveçli Anna'ya daha çok benzemek için birkaç tekrar çekimde aksan eklemek zorunda kaldı.[3] Bu filmin İngilizce ve Almanca versiyonu dışında, başlıklı sessiz bir versiyonu da yapıldı.[4] George F. Marion, Anna'nın babası rolünü orijinal Broadway yapımında ve hem 1923 hem de 1930 film uyarlamalarında oynadı.

Film, Best Director, Best Actress (Greta Garbo) ve Best Cinematography dallarında Akademi Ödüllerine aday gösterildi.[5]

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

New York'ta bir kömür mavnasının alkolik kaptanı olan Chris Christofferson (George F. Marion), ayrı yaşadığı yirmi yaşındaki kızı Anna "Christie" Christofferson'dan (Greta Garbo), onunla kalmak için Minnesota'dan ayrılacağını bildiren bir mektup alır. Chris, Anna'yı 15 yıl önce St. Paul'deki bir çiftlikte akrabaları tarafından büyütülmesi için bırakmıştır ve o zamandan beri onu görmemiştir.

Anna, onursuz ve gizli bir geçmişe sahip, duygusal olarak yaralı bir kadın olarak gelir: iki yıl boyunca bir genelevde çalışmıştır. Chris bir gece Matt'i (Charles Bickford) ve yerinden edilmiş diğer iki denizciyi denizden kurtarır. Anna ve Matt kısa sürede birbirlerine aşık olurlar ve Anna hayatının en güzel günlerini geçirir. Ancak Matt ona evlenme teklif ettiğinde Anna isteksizdir ve yakın geçmişi peşini bırakmaz. Matt ısrar eder ve Anna'yı ona gerçeği söylemeye zorlar. Anna kalbini Matt'e ve babasına açarak karanlık sırlarını ifşa eder.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Anna Christie". 
  2. ^ Háy, Peter (1991). MGM: When the Lion Roars. Atlanta: Turner Publishing. s. 68. ISBN 1-878685-04-X. 
  3. ^ Hay, s. 72
  4. ^ Alan Gevinson (1 Ekim 1997). American Film Institute catalog. University of California Press. ss. 37-. ISBN 978-0-520-20964-0. Erişim tarihi: July 17, 2010. 
  5. ^ org/oscars/ceremonies/1931 "The 3rd Academy Awards (1930) Nominees and Winners" |url= değerini kontrol edin (yardım). Oscars.org (Academy of Motion Picture Arts and Sciences). 13 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]