Anna Boch

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Anna Boch
Genel bilgiler
Doğum10 Şubat 1848
Saint-Vaast, Belçika
Ölüm25 Şubat 1936

Anna Rosalie Boch (10 Şubat 1848 - 25 Şubat 1936), Belçika'nın Hainaut şehrinde doğan ressam. 1936 yılında vefa etti ve Brüksel'de bulunan Ixelles mezarlığına defnedilmiştir.

Sanat Tarzı[değiştir | kaynağı değiştir]

Anna Bosch, sanat tarzı olarak yeni izlenimcilik akımını benimsedi. İlk çalışmalarında noktacılık tekniğini kullansa da en çok yeni izlenimcilik çalışmaları ile tanınmaktadır. Sanatçı topluluğu olan Les XX grubunun üyesidir ve bu grupta tanıştığı Théo van Rysselberghe'den etkilenmiştir.

Koleksiyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Boch, çizdiği resimlerin dışında döneminin önemli yeni izlenimcilik akımına sahip resimlerinde sahibiydi.[1] Kardeşi Eugène Boch'un arkadaşı olan ve yeteneğine hayran olduğu Vincent van Gogh'unda dahil olduğu birçok genç sanatçının adının duyurulmasına yardımcı oldu. Ayrıca Vincent van Gogh'un çizdiği "Kırmızı Üzüm Bağı" tablosunu da satın aldı. Bu koleksiyon Anna Boch'un ölümünden sonra satışa çıkarıldı ve vasiyetinde belirttiği gibi gelen paralar yoksul sanatçıların emekliliği için bağışlandı.

Anna Boch, 1889 yılında, Théo van Rysselberghe tarafından çizilen resmi.
Vincent van Gogh'un Kırmızı Üzüm Bağı, (1888) Anna Boch tarafından satın alındı.

Mirası[değiştir | kaynağı değiştir]

Boch'un koleksiyonundaki 140 tablosunu, vaftiz çocuğu ve bahçıvanının kızı olan Ida van Haelewijn'e bıraktı. Birçok tablosunda Ida van Haelewijn'i bahçedeki küçük bir kız olarak göstermiştir.[2] 1968 yılında bu 140 tablo, Villeroy & Boch Ceramics'in CEO'su ve büyük yeğeni olan Luitwin von Boch tarafından satın alındı. Ancak tabloların çoğu 1992 yılına kadar Ida van Haelewijn'in evinde kaldı. Haelewjin ölümü ile birlikte çizdiği bazı tablolar, vasiyetiyle birlikte Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar gibi birçok müzeye bağışlandı.

Hatırasını yaşatmak ve tablolarına herkesin kolaylıkla erişebilmesi adına bir web sitesi de açılmıştır. Anna Boch adındaki bu web sitesi günümüzde de aktif olarak yayın hayatına devam etmektedir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Anna Boch Collection". 31 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Opening of the Anna & Eugene Boch Expo". 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Annaboch.com". 8 Mart 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi.