Anisa Shaheed

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Anisa Shaheed, Afganistan'daki insan hakları, vahşet ve yolsuzluğa dair haberleriyle tanınan kıdemli bir televizyon muhabiridir. 2022 yılında Uluslararası Gazeteciler Merkezi'nin Şövalye Uluslararası Gazetecilik Ödülü'nü almıştır.

Shaheed, kadınlara ve kızlara ikinci sınıf insan muamelesi yapan Taliban'ın sert İslami rejimi altında büyüdü. Üniversiteye gitti ve Taliban 2001'de kontrolü bıraktığında medya mesleğine başladı ve kadınlara yeni fırsatlar açıldı. 2021'de Taliban yeniden iktidara geldiğinde Afganistan'dan kaçmak zorunda kalmadan önce 12 yıl TOLOnews için çalıştı.

Shaheed, gazeteciler için dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri olarak kabul edilen bir ülkede bir gazeteci ve bir kadın olmanın çifte tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Doğum yaparken vurulan kadınlar da dahil olmak üzere 22 kişinin öldüğü bir doğumevine düzenlenen terör saldırısını haber yapmak için hayatını tehlikeye attı. COVID-19'un yıkımı ve Afgan hükûmetinin hastalıklarla mücadele kaynaklarını kötü yönetmesi hakkında haber yapmak için sağlığını riske attı. Ve 2016'da üst düzey bir Afgan yetkili, cumhurbaşkanı yardımcısının emriyle kaçırıldığını ve cinsel tacize uğradığını söylemek için ortaya çıktığında, bir röportaj için Shaheed ile oturdu. İddialar halkın tepkisine yol açtı ve sürgüne giden cumhurbaşkanı yardımcısına karşı suçlamalar getirildi. 2020'de Sınır Tanımayan Gazeteciler, onu 30 uluslararası "bilgi kahramanından" biri olarak kabul etti. 2021'de Afganistan'ın İfade Özgürlüğü Merkezi, onu yılın gazetecisi seçti ve BBC'nin yaptıklarıyla ilham kaynağı olan ve etki yaratan kadınlara dikkat çekmek amacıyla hazırladığı '100 Kadın Projesi' içerisinde yer almıştır. 15 Ağustos 2021'de Taliban'ın iktidara dönmesi ve gazeteci ve kadın olduğu için tehditler almasının ardından Shaheed, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan bir serbest çalışan olarak sürgünden Afganistan'a dair içgörülü haberler sunmaya devam ediyor.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Anisa Shaheed". International Center for Journalists (İngilizce). 10 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2023.