Angela'nın Külleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Angela's Ashes sayfasından yönlendirildi)
Angela'nın Külleri
Angela's Ashes
Angela'nın Külleri (Angela's Ashes) Romanının Türkçe baskısı
YazarFrank McCourt
ÇevirmenNeşe Olcaytu
ÜlkeABD
Dilİngilizce
KonularOtobiyografi, dram
TürRoman
Yayım1996 (özgün)
2000, 2008 (Türkçe)
YayımcıEpsilon Yayınları
Sayfa463
ISBN0684874350 (özgün)
9753311745 (Türkçe)
Dünya Edebiyatı serisi

Angela'nın Külleri, İrlanda asıllı Amerikalı öğretmen ve yazar Frank McCourt'un 1996 yılında yazdığı Pulitzer Ödüllü otobiyografik kitabının adıdır. Özgün adı Angela’s Ashes'dir.

Pek çok dilde defalarca basılan bu anı kitabına birçok ödül verildi. Bunlar arasında Pulitzer Ödülü, Ulusal Kitap Eleştirmenleri Birliği Ödülü ve Los Angeles Times Kitap Ödülü sayılabilir.[1]

Kitap Türkiye'de Neşe Olcaytu'nun Türkçe çevirisiyle 2000 yılında Epsilon Yayınları'ndan çıktı (ISBN 975-331-174-5)

Frank McCourt'un bu çok satan anı kitabı, yayımlandıktan üç yıl sonra 1999 yılında İngiliz yönetmen Alan Parker tarafından aynı adla sinemaya da aktarıldı. Film bir ABD - İrlanda ortak yapımıydı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

İrlanda kökenli Amerikalı öğretmen ve yazar Frank McCourt'un bu anı kitabının ilk cümlesi şöyledir: "Geriye bakıp çocukluğumu anımsadığımda, nasıl hayatta kalabildiğime hâlâ şaşarım. Kötü bir çocukluktu; mutlu bir çocukluğun pek kayda değer yanı yoktur zaten. Sadece mutsuz bir çocukluk geçirmiş olmak da, mutsuz bir İrlandalı çocuk olmak kadar kötü değildir. Bundan da kötüsü mutsuz bir İrlandalı Katolik çocuk olmaktır."

Frank, dünyada hüküm süren Büyük Ekonomik Buhran sırasında İrlanda'dan Yeni Dünya'ya gelmiş olan bir göçmen ailesinin çocuğu olarak New York'un Brooklyn bölgesinde dünyaya gelir. Ancak aile bu ülkede geçimini sağlayamayınca daha iyi bir yaşam umuduyla kendi ana vatanları olan İrlanda'ya geri dönerler. İrlanda'nın Limerick kentindeki yoksul mahallelerde büyüyen Frank'in alkolik babası burada da iş bulamaz ve ailesini geçindiremez. IRA destekçisi Kuzey İrlandalı bir baba ile Güney İrlandalı bir anneden dünyaya gelen Frank'in babası girdiği hiçbir işte dikiş tutturamayan alkolik, küfürbaz biridir. Annesi Angela ise ev hanımıdır. Frank'in çocukluğu İngiliz-İrlandalı, Katolik-Prostestan çekişmesi, IRA, yoksulluk ve kardeşlerini kaybetmenin acısıyla geçer. Fakat yazar, anı türünde yazdığı romanında tüm bunları okuyucuya esprili ve alaycı bir üslupla aktarmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2009.