Angela'nın Külleri (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Angela'nın Külleri
Angela's Ashes
"Angela'nın Külleri" (Angela's Ashes) filminin sinema afişi
YönetmenAlan Parker
YapımcıAlan Parker
Scott Rudin
David Brown
SenaristLaura Jones
Alan Parker
Frank McCourt (biyografi)
OyuncularEmily Watson
Robert Carlyle
MüzikJohn Williams
Görüntü yönetmeniMichael Seresin
KurguGerry Hambling
DağıtıcıUniversal Pictures
Paramount Pictures
CinsiSinema filmi
TürüDram, biyografik
Yapım yılı1999
Çıkış tarih(ler)i25 Aralık 1999, New York
Süre145 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
İrlanda İrlanda ortak yapımı
Dilİngilizce
Diğer adlarıAngela'nın Külleri (Türkiye)
Les cendres d'Angela (Fransa)
Le ceneri di Angela (İtalya)
Las cenizas de Ángela (İspanya)
Die Asche meiner Mutter (Almanya)

Angela'nın Külleri, (İngilizce orijinal başlığı: Angela's Ashes), Amerikalı yazarın çocukluk ve gençliğini konu alan, Frank McCourt'un aynı başlıklı romanının film uyarlaması, 1999 tarihli sinema filmidir.

İrlanda kökenli Amerikalı öğretmen ve yazar Frank McCourt'un 1996 yılında yayımlanan Pulitzer Ödüllü aynı adlı çok satan otobiyografik romanından, senaryosunu Laura Jones ve Alan Parker'ın birlikte uyarlayıp yazdıkları filmi Alan Parker yönetmiştir. İngiliz yönetmen Alan Parker, aynı zamanda filmin yapımcılarından da biridir. Başlıca rollerinde Emily Watson ve Robert Carlyle'ın oynadıkları filmin müzklerini John Williams besteledi. Filmde Billie Holiday ve Sinéad O'Connor'ın şarkılarına da yer verilmiştir.[1]

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Frank, New York'un Brooklyn ilçesinde dünyaya gelir, ancak babası geçimlerini sağlayamadığı için, daha iyi bir yaşam umuduyla ana vatanları olan İrlanda'ya göç ederler. Ancak burada da umduklarını bulamazlar ve daha büyük bir yoksulluk ve sorunlar yumağıyla karşılaşırlar. Hem filmde, hem de romanda yazar Frank McCourt'un ağzından şöyle denir:

"Sıradan sefil bir çocukluk yaşamaktan daha kötü olan şey, bir 'İrlandalı' olarak sıradan sefil bir çocukluk yaşamaktır. Ama hepsinden de kötü olanı 'Katolik' bir 'İrlandalı' olarak sıradan sefil bir çocukluk yaşamaktır."[2]

Baştan sona olaylar filmin baş kahramanı Frank (aynı zamanda anı kitabının yazarı olan Frank McCourt)'e ait olan bir dış ses tarafından anlatılır. Film anlatıcının şu sözleriyle başlar:

"Çocukluğumu düşündüğümde, kardeşlerimle birlikte nasıl hayatta kalabildiğimize şaşıyorum. Sefil bir hayattı, mutlu bir çocukluk geçirmemiz zaten düşünülemezdi bile.."

Film, 1935 yılında New York'un Brooklyn ilçesinin yoksul bir mahallesinde başlar. 4-5 yaşlarında olan Frank, İrlanda kökenli çift Malachy (Robert Carlyle) ve Angela McCourt (Emily Watson)'un en büyük oğullarıdır. Frank'in, babasının adını taşıyan Malachy, Oliver ve Eugene adlarında üç erkek kardeşi daha vardır. Aralarında sadece birer yaş bulunan bu dört çocuğa bir de kız bebek Margaret eklenince, bu kalabalık ailenin umutsuzluğu bir kat daha artar. Birkaç günlükken Margaret bebek aniden ölünce, alkolik, işsiz ve çaresiz baba Malachy, son bir umutla ana vatanları olan İrlanda'ya geri dönmeye karar verir. Anlatıcıya göre; bu tersine göç o zamana kadar hiç görülmemiş bir şeydi:

"Ve biz, Özgürlük Heykeli'ne merhaba yerine, hoşçakal diyen ilk ve tek İrlandalı aile olarak, belki de tarihe geçtik."

İrlanda'da karısının ailesinin bulunduğu güneydeki Limerick kentine gelirler, ama onları burada daha da büyük bir sefalet ve yoksulluk beklemektedir. Başta Angela'nin Katolik ailesi tarafından pek hoş karşılanmazlar. Çünkü baba Malachy, Kuzey İrlandalı ve Protestan'dır. Kuzeyli aksanı nedeniyle iş bulamayan Malachy, bulduğu işleri de alkol problemi yüzünden çabucak kaybeder. Yoksulluğun getirdiği kötü beslenme ve hastalıklar nedeniyle, ikiz çocukları Oliver ve Eugene'ni arka arkaya toprağa verir. Sonra Frank'in iki kardeşi daha olur. Hiçbir işte dikiş tutturamayan, bulduğu her kuruşu içkiye yatıran babaları, sonunda İngiltere'ye çalışmak için gider, ama bir daha geri geri gelmez. Sürekli yağmur yağan bu kentte rutubetli, tuvaleti olmayan evlerde, aç karnına uyuyarak, sınıf ayrımcılığına maruz kalıp, ufak tefek yardımlarla hayatta kalmaya çalışarak, kilisenin artık yemekleri için kuyruğa girerek, yırtık ayakkabıları ve elbiseleri yüzünden okuldaki çocukların alaylarına maruz kalarak, itilip kakılarak 1930'lu ve 1940'lı yıllar boyunca yaşam mücadelesini sürdürürler. Yoksul ve sefil bir çocukluk ve ilk gençlikten sonra, Frank biriktirdiği parayla vapur biletini alır ve tekrar Amerika'ya dönüş yapar.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

72'inci Akademi Ödülleri'nde John Williams en iyi özgün şarkı dalında Oscar'a aday gösterildi. John Williams, en iyi film müziği dalında Altın Küre Ödülleri'nde de aday gösterildi. İngiliz Akademisi Televizyon Ödülleri'nde Emily Watson en iyi kadın oyuncu dalında, Michael Seresin en iyi görüntü yönetmeni dalında, Geoffrey Kirkland da en iyi sahne tasarımı dalında aday gösterildi.

En iyi İngilizce film ve en iyi İngiliz erkek oyuncu dallarında da Empire Ödülleri'ne aday gösterildi. Uluslararası Film Müziği Eleştirmenleri Birliği (International Film Music Critics Association, IFMCA) tarafından yılın en iyi film müziği dalında aday gösterildi. İrlanda Film ve Televizyon Ödülleri IFTA'da en iyi kadın ve erkek oyuncu dallarında aday gösterildi, en iyi film ve en iyi kostüm tasarımı dallarında da ödüle layık görüldü.

Angela'nın Külleri, Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali'nde de seyirci ödülünü kazandı.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Frank ve kardeşi Malachy yağmurun hiç eksik olmadığı Limerick sokaklarında.
Oyuncu Rolü
Emily Watson Angela McCourt (Anne)
Robert Carlyle Baba Malachy
Joe Breen Frank 5 yaşlarında
Ciaran Owens Frank 10 yaşlarında
Ronnie Masterson Büyükanne Sheehan
Pauline McLynn Hala Aggie
Liam Carney Amca Pa Keating
Eanna MacLiam Dayı Pat
Andrew Bennett Anlatıcı (Ses)
Shane Murray-Corcoran Oğul Malachy 4-5 yaşlarında
Devon Murray Malachy 9-10 yaşlarında
Peter Halpin Malachy 14-15 yaşlarında

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Alan Parker, hastanede küçük Frank'i tifo için tedavi eden bir doktor rolünde filmin bir sahnesinde görülüyor.
  • Bu otobiyografik filmin ve filmin uyarlandığı romanın kahramanı Frank McCourt, ABD'ye döndükten sonra çeşitli işlere girip çıktı, II. Dünya Savaşı sırasında Almanya'ya gönderildi. Dönüşünde, ABD hükümetinin savaşan askerlere tanıdığı bir kolaylıktan yararlanarak (1944'te çıkartılan yasa olan G.I. Bill) New York Üniversitesi'ne girdi ve öğretmen oldu. Kendi anılarını yazdığı 1996 tarihli otobiyografik romanı Angela'nın Külleri, o yıl Pulitzer Ödülü'nü kazandı.[3]
  • Filmde, bahsi geçen iki numaralı kardeşi Malachy McCourt da ABD'ye göçerek bir yazar ve aktör oldu. Politikaya atılarak Yeşil Parti'den New York valiliğine aday oldu.

Filmin gösterim tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin ilk gösterimi, 25 Aralık 1999'da Amerika Birleşik Devletleri'nin New York ve Los Angeles şehirlerinde gerçekleşti. Ertesi ay, İngiltere ve Kanada olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde gösterime girdi. Mart 2000'de hemen hemen tüm Avrupa ve Güney Amerika ülkelerinde açılış yapan film 14 Nisan 2000'de Türkiye'de de gösterime sunulmuştur.[4]

Paramount Home Video yapım ve dağıtım şirketi etiketiyle 18 Temmuz 2000 tarihinde filmin 1'inci bölge DVD'si Amerika ve Kanada'da piyasaya çıktı. Dolby Digital 5.1 ses kuşağını içeren video, 1.85:1 oranında geniş perde görüntüye de sahipti. Aynı tarihte Columbia TriStar firması da, Avrupa dağıtımı için filmin aynı özellikleri taşıyan 2'inci bölge DVD'sini çıkardı.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2009. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2009. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2009. 
  4. ^ "Angela's Ashes (1999)/Release dates" (İngilizce). IMDb. 29 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2011. 
  5. ^ "Angela's Ashes (1999)/DVD details" (İngilizce). IMDb. 29 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]