Andrea Nye

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Andrea Nye (d. 22 Ekim 1939, Philadelphia), Amerikalı feminist filozof ve yazar. Wisconsin-Whitewater Üniversitesi, Felsefe ve Dini Araştırmalar Bölümünde profesör emeklisi ve Kadın Araştırmaları Bölümü aktif üyesidir. 1992’de, Wisconsin-Whitewater Üniversitesi Üstün Araştırma Ödülü’ne layık görülmüştür.

Yaşamı ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Andrea Nye 22 Ekim 1939’da avukat Hamilton Connor ve ev hanımı Florence Deans’ın çocukları olarak Philadelphiya’da dünyaya geldi. Nye, 1961’de Radcliffe Üiversitesi (Radcliffe İleri Araştırma Enstitüsü)’nde felsefe alanında lisans, 1977’de Oregon Üniversitesi’nde yine felsefe alanında doktora diploması almaya hak kazanmıştır. Nye, onlarca yıldır Wisconsin-Whitewater Üniversitesi’ne bağlıdır. Öncelikle, 1978-1985 yılları arasında yardımcı doçent, 1985-1990 yılları arasında doçent, 1990-2002 yılları arasında felsefe profesörü olarak görev yapmıştır. Nye, 2002 yılından beri Felsefe ve Dini Araştırmalar Bölümü’nde fahri profesördür. Aynı zamanda, Andrea Nye, Boston Konservatuvarı Liberal Araştırmalar Bölümü’nde Uygarlık Tarihinde bilimler-arası branş dersleri vermektedir.

Nye'nin dil felsefesi alanındaki ilk çalışmaları feminist bakış açısıyla yazılmış özel bir dil üzerine bir tez ve mantık tarihi üzerine bir monografi içerir. Sonradan yaptığı işlerinde, Nye daha çok, özellikle dilde cinsiyet, felsefe tarihinde kadının yeri ve feminist teorisi gibi konulara yönelmiştir. İhmal edilmiş ya da yanlış anlaşılmış kadın düşünürlerin çalışmalarını diriltmek sonraki çalışmalarında özel ilgisini çekmiştir. Bunların içinde, Elisabeth of the Palantine’den René Descartes’a (prenses ve filozof) mektupların çevirisi ve yorumlaması, Rosa Luxemburg, Hannah Arendt ve Simon Weil’in politik düşünceleri ve en son olarak, Diotima’nın Plato’nun Sempozyumundaki erotik arzuları öğretileridir.