András Perczel

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Andras Perczel (10 Mayıs 1959), Macar kimya, biyokimya profesörü ve Macaristan Bilimler Akademisi'nin seçilmiş bir üyesidir. Ana araştırma alanı, yapısal moleküllerin sentezini ve peptitlerin ve proteinlerin NMR spektroskopisini içeren yapısal kimya ve biyolojidir. 2011 yılında Bolyai Ödülü'nü (İngilizce Bolyai János Alkotói díj) aldı.

Hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

Budapeşte'deki Piarista Gimnázium'dan mezun olduktan sonra, 1980'den itibaren Eötvös Loránd Üniversitesi'nde (ELTE) kimya okudu ve 1985'te kimya diplomasıyla mezun oldu. Doktora öğrencisi olarak bilimsel araştırmaların yanı sıra ELTE Öğretmen Okulu'nda organik kimya alanında uygulamalı dersler verdi. Perchel, 1987 yılında uygulamalı dersler verirken ELTE Organik Kimya Fakültesi'nin bilimsel üyesi oldu. 1999 yılında mezun olduktan sonra 2001 yılında profesör olarak atandı. 2007 yılında organik kimya bölüm başkanı oldu.[1] Üniversitedeki çalışmalarının yanı sıra Macaristan Bilimler Akademisi ve ELTE'nin protein model grubunun başkanlığını yürütmektedir. 1998-2001 yılları arasında Széchenyi Profesörü olarak araştırmalarını yaptı ve Fulbright Programına (2006) katıldı.

1992 yılında doktora derecesini, 1998 yılında ise akademik doktora (D.Sc) unvanını aldı. 2010 yılında, Avrupa Akademisi üyesi olan Macar Bilimler Akademisi'nin "sorumlu" üyesi seçildi.[2] Akademik unvanının yanı sıra, Macar Kimya Derneği Biyomoleküler Kimya Grubunun kurucusu, Macar Biyokimya Derneği üyesi ve birçok vakfın (Márton Kajtár Vakfı, Macar Peptid ve Protein Araştırma Vakfı, Lajos Kisfaludy Vakfı, Rostoczy Vakfı). Avrupa Peptid Sempozyumu (EPS) üyesi ve Journal of Molecular Structure dergisinin yayın kurulu üyesidir.

András Perczelin'in ana araştırma alanı organik ve biyoorganik kimya olup, biyomoleküllerin, peptitlerin ve proteinlerin yapısını CD-, NMR spektroskopisi ve moleküler modelleme ile incelemektir.

Başlıca araştırma alanları arasında katı hal sentezi ve peptitlerin, katıların ve proteinlerin biyoteknolojik sentezi yer almaktadır. En önemli sonuçlara spektroskopiyi kullanarak ulaştı: CD, NMR spektroskopisi ve moleküler modelleme ile biyoaktif peptitler üzerinde çalıştı.

Yaklaşık 200 bilimsel yayının yazarı veya ortak yazarıdır ve 3000'den fazla bağımsız referansı bulunmaktadır. Bir kitabın (Macarca) ve birkaç ders kitabı bölümünün yazarıdır.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Pro Scientia (1993, 1995)
  • Zemplén Géza Ödülü (1996)
  • ELTE, Bilim Fakültesi Ödülü (1997)
  • 2004 Yılın Macarista Bilim Adamları Sanofi-Synthelabo
  • Bolyai Ödülü (2011)

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Member Profile of András Perczel". szerves.chem.elte.hu. 11 Aralık 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2021. 
  2. ^ "Academy of Europe: Perczel András Kristóf". www.ae-info.org. 30 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]