Ançua

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ançua (абх. Анҵәа́, абаз. Нчва), var olan her şeyin tek Yaratıcısı olan Abaza halkının (Abhaz ve Abaza) geleneksel dininde bir tanrıdır. Ançua tezahürlerinde sonsuz sayıdadır, var olan her şeyin birincil kaynağıdır, Apaimbar'ları (Ançua'nın habercileri) vardır. Ançua, dünyanın ve insanın üzerinde durur, dünyadaki tek iyilik ve kötülük kaynağıdır. Ançua'nın sıfatları “Bizi yaratan” (Ҳазшаз), “Bizden daha güçlü olan” (Ҳаиҳа зымчу) şeklindedir.[kaynak belirtilmeli] .

Adı, абх. ан "anne" ve ҵәа (çoğul eki), "anneler" kelimesinden gelmektedir. İlk bakışta kadınsı cinsiyette kullanılmış gibi görünüyor. Ama sonra "ana-tanrılar"dan tek bir erkek tanrı vardı. Dilbilgisi açısından fark yalnızca vurgudadır : anҵәа → anҵәа́ . Tanrıların cinsiyetini değiştirmek genellikle ilkel dinlerde görülür ve Ançua bu konuda bir istisna değildir [1] .

Tanrı'nın bir olduğuna inanılır, ancak hisselerinde sonsuz sayıdadır. Yüce bir varlık olarak, tanrıların geri kalanı ona itaat eder. Her doğal fenomen, her klan, aile veya birey, tıpkı her Hristiyan'ın kendi koruyucu meleği olduğu gibi, Tanrı'dan kendi payına sahiptir. Böyle bir "pay" kavramı, bir kez daha anҵәa kelimesinin çoğulunu vurgular . Ançua'nın şeytan ailesinin soyundan gelen bir kız kardeşi var. Bu nedenle Antçua'nın onların akrabaları olan şeytanları yok etme hakkı yoktur [1] .

Yedi türbe[değiştir | kaynağı değiştir]

Abhazya topraklarında, özellikle geleneksel Abhaz dininin takipçileri tarafından saygı duyulan yedi kutsal alan vardır. Kutsal alanların koruyucuları, babadan oğula geçen rahip unvanı olan belirli bir klanın üyeleridir. Abhaz'daki kutsal alana "anıha", rahiplere "anıha-payu" denir. Ana tapınak, Çiçba klanının temsilcileri olduğu Dıdrıpş-nıha'dır [kaynak belirtilmemiş ].

Notlar (düzenle)[değiştir | kaynağı değiştir]

Edebiyat[değiştir | kaynağı değiştir]