Amiriyah Felluce

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Amiriyah'daki El-Fares muhittinin görünümü

El-Amiriyah (Arapçaالعامرية al-ʻāmiriyyah) veya Amiriyah Felluce, ya da Ameriyah, Amiriyyah, Ameriya, Amiriyat, Ameriyat ve benzeri, Irak'ın Felluce kentinin yaklaşık 30 km güneyinde olan Anbar bölgesinin Felluce Sınırlarında yer alan bir semttir. Ameriyah sakinleri, Dulaim aşiretine bağlı bilhassa Albu Issa alt-aşiretindendirler.

Irak işgali sonrasında, Felluce'den büyük çoğunluğu göç etmek zorunda kalan toplam 17 bin insanın yer değişiminden dolayı semtin ismi Amiriyah Felluce olarak anılıyordu. .

1990'daki Körfez Savaşı'nın hemen öncesinde, birçok Batılı rehineler, Eylul 1990'dan 6 Aralık 1990'da serbest bırakılmalarına kadar dışarıda şüphenilen bir cephane fabrikasında canlı bir kalkan olarak tutulmuştu. Buna, İngiliz Havayolları Uçuş 149'a ait bir grup kabin görevlisi de dahildi. İngiliz, Japon ve Fransız vatandaşları da orada tutuluyordu. Sadece İngiliz vatandaşları Aralık'a kadar alıkonuldu, ama Fransız ve Japon uyruklular Ekim ve Kasım 1990'da sırasıyla bırakıldı. Esir alınma halleri kesin yeri saptamayı zorlaştırıyor olsa da, Iraklı gardiyanlar tarafından esirlere, onların "Amiriyah'ta bir fabrikada" oldukları söylenmişti.

Irak'taki Amerikan Savaşı sırasında, şehir, klor gazlı araba bombalanması ve patlamaların yanı sıra, Felluce ve Ramadi şehirlerinde yaşananlar gibi şiddetli çatışmalara şahit oldu, fakat 2007 sonunda Anbar kolluk güçleri şehri geri aldı.

2016'da, Felluce Kuşatması boyunca, IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) militanları ve Irak ordusu arasında sahada yoğun bir çatışma vardı.[1] IŞİD tarafından gerçekleştirilen birçok intihar saldırıları da rapor edildi.[2][3]

KAYNAKÇA[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Iraqi army bombard 20 ISIS rocket launchers in Anbar Province 10 Ekim 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Iraqinews.com
  2. ^ "Almasdarnews: ISIS attack kills 100 Iraqi soldiers in Fallujah". 18 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2017. 
  3. ^ ISIS suicide attacks kills, wounds 20 security members in Amiriya Fallujah 18 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Iraqinews.com