Amadou Sanogo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Amadou Sanogo
Demokrasinin Yeniden İnşası İçin Ulusal Komite Başkanı
Görev süresi
22 Mart 2012 - 12 Nisan 2012
Yerine geldiği Amadou Toumani Touré
Yerine gelen Dioncounda Traoré
Kişisel bilgiler
Doğum 1972 veya 1973
Mali

Amadou Haya Sanogo (1972 veya 1973[1]), Malili asker. Sanogo, Afrika ülkesi Mali'de 2012 yılında gerçekleştirdiği askerî darbe neticesinde kısa bir süre Demokrasinin Yeniden İnşası İçin Ulusal Komite Başkanı unvanı ile devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Askerî darbeyi gerçekleştirmeden önceki süreçte Koulikoro'da bulunan askeri bir okulda başta İngilizce dersleri olmak üzere eğitmen olarak görev alan Sanogo, 2011 yılında okulda beş öğrenciye işkence iddiaları nedeniyle olayda direkt bir bağlantısı bulunmamasına rağmen tüm eğitmenler gibi görevinden uzaklaştırılmıştır.[2][3]

21 Mart 2012 tarihinde bir kısım askerin devlet başkanı Amadou Toumani Touré'nin ülkenin kuzeyinde yaşanan Tuareg isyanında yetersiz kaldığını düşünerek memnuniyetsizliklerini dile getirmesi ile başlayan süreçte ertesi gün devlet başkanlığı sarayı abluka altına alınmış, devlet başkanı Touré, kendisine bağlı bir kısım asker ile belirsiz bir yere kaçmıştır.

Sanogo önderliğinde yönetimi ele alan isyancılar uluslararası alandan gelen baskılar neticesinde 1 Nisan 2012 tarihi itibarıyla demokrasinin yeniden inşa edildiğini ve en kısa sürede demokratik seçimlerin yapılacağını açıklamıştır. 6 Nisan 2012 tarihinde Sanogo görevi sivil hükûmete devretmeyi kabul etmiş ve 12 Nisan 2012 tarihi itibarıyla yönetimden ayrılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Martin Vogel, Michelle Faul: Mali Coup: Amadou Sanogo, Coup Leader, Says He Is Firmly In Control 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Huffington Post, 24 Mart 2012
  2. ^ Serge Daniel: Mali's Amadou Sanogo comes from obscurity to head junta 16 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Dominic Johnson: Malis Armeekapitän Amadou Sanago – Putschist aus Versehen 3 Ocak 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi görevi
Önce gelen
Amadou Toumani Touré
Demokrasinin Yeniden İnşası İçin Ulusal Komite Başkanı
2012
Sonra gelen
Dioncounda Traoré