Ama Hangi Atatürk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ama Hangi Atatürk
Kitap Kapağı
YazarTaha Akyol
Kapak sanatçısı
Yavuz Korkut
ÜlkeTürkiye
TürAraştırma-İnceleme
YayımOcak 2008 (I. Baskı)
YayımcıDoğan Kitap
Sayfa578
ISBN9789759915865

Ama Hangi Atatürk, Taha Akyol'un ilk basımı 2008 yılında Doğan Kitap tarafından yayımlanan kitabı. Yazar, kitabında on bölümle Atatürk'ün değişik dönemlerde uyguladığı politikaları ve Atatürk'ün politikacı ve diplomat yönünü kendi üslubuyla okuyucuya aktarıyor. Gazeteci Yalçın Doğan kitaba ilişkin olarak "Taha’nın kitabındaki son bölüm çok çarpıcı. Atatürk’ün dönemler itibarıyla söylev ve demeçlerinin içerik analizi. Hangi dönemde, hangi kavramları, kaç kez kullanmış, Taha onu sergiliyor." [1] demektedir. Yazar; bir röportajında "Sizi bu kitabı yazmaya yönelten sebepler nelerdir?" sorusunu "Bu kitabı yazmanın birçok sebebi var ama merhum Attilá İlhan da vesile oldu. Onun "Hangi Atatürk" kitabı üzerine Milliyet’te bir eleştiri yazdım. İlhan’ın Atatürk’ün 20’lerdeki sözlerinden seçmeler yaparak kendine göre bir Atatürk kurguladığını belirttim. Sonra kendisiyle uzun bir telefon görüşmem oldu. Bu kitaptaki amacım merhum Attilá İlhan’ı değil, yanlış bulduğum bir metodu, yani Atatürk’ün "seçilmiş" sözlerini alarak isteğimize göre bir Atatürk kurgulama alışkanlığını eleştirmek. Bu şekilde sağcı, solcu, Batıcı, Batı düşmanı, sosyalist, liberal Atatürkler kurgulanıyor. Hatta AB’ye karşı Atatürk var, AB yanlısı Atatürk var! Bu metodu yanlış buluyorum. Doğru bulduğum metot ise şudur: Atatürk’ü tarih içinde, yaşadığı dönemin şartlarına bakarak, hangi dönemde nasıl konuşup davrandığını inceleyerek araştırmak. Kitapta yapmaya çalıştığım budur." diyerek cevaplamıştır.[2]

Önsözden; "Elinizdeki kitap bir Atatürk biyografisi, onun hayatı üzerine yapılmış bir araştırma değildir. Bu şekilde yapılmış araştırmalar çoktur zaten.

Elinizdeki kitap onun görüşleri üzerine yapılmış bir araştırma da değildir. Onun değişik dönemlerde uyguladığı politikalar ve bu politikaları izah etmek için geliştirdiği görüşler üzerine yapılmış bir araştırmadır."[3]

Sonsözden; Bir bütün olarak ele aldığımızda, bir bütün olarak incelediğimizde tarihin hangi devrelerini nasıl geçtiğimizi görürüz. Atatürk'ün muazzam siyasi esnekliğini görürüz. Bugün tarihin hangi evresinden geçmekte olduğumuzu, daha ne gibi evrelerden geçebileceğimizi düşünürüz. Politikada ideolojik şablonların değil, belli ilkeler çerçevesinde, pragmatizmin geçerli olduğunu anlarız.

Bu kitap bu amaçla yazıldı zaten.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ""Ama Hangi Atatürk" 2/10/2008 Hürriyet gazetesi Yalçın Doğan". 19 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2008. 
  2. ^ "www.kenthaber.com". 19 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2008. 
  3. ^ Ama Hangi Atatürk, Taha Akyol, Doğan Kitap 2008 (Önsöz)
  4. ^ Ama Hangi Atatürk, Taha Akyol, Doğan Kitap 2008 (s. 552)