Altıntaş, Orhaneli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
22.25, 1 Aralık 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17885243 numaralı sürüm (→‎Nüfus: yıl bağlantısı kaldırldı AWB ile)
Altıntaş
Harita
Bursa
Bursa
Ülke Türkiye
İlBursa
İlçeOrhaneli
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam2.148
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0224
Posta kodu16980
Resmî site
[2]

Altıntaş, Bursa ilinin Orhaneli ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Altıntaş Köyü, Bursa ilinin güneyinde, Orhaneli ilçesine bağlı bir köydür. Oğuzların Karakeçili boyuna ait bir yörük beyi tarafından Talibelen Bölgesinde kurulmuştur. 1963 yılında erozyon tehlikesi sebebiyle devlet tarafından şimdiki yerine iskan edilmiştir.

Mahallenin ismi daha önce "Sağırlar" olup, köy halkının istek ve müracatı üzerine 1993 yılında "Altıntaş" olarak değiştirilmiştir. Altıntaş, yaklaşık 200 hane ve 700 civarında bir nüfusa sahiptir. Geçim kaynakları tarım ve hayvancılık üzerinedir. Mahallenin gençleri okumak ve iş bulmak bahanesiyle özellikle Bursa şehir merkezine göç vermeye devam etmektedir.

Altuntaş Köyü, Dündar, İkizoluk, Yeşiller, Durhasan, Çakıryenice, Gazioluk, Aktaş, Letafet, Çivili ve Yenidanişment köylerinin kesime noktasındadır.

Altıntaş, eskiden beri zenginlik içinde olduğu için en uygun isim olarak "Altıntaş" ismi konulmuştur.

Altıntaş Köyü'nün 2 km mesafede ki, yayalalık yerleri çam ve meşe ağaçlarıyla güzel bir mesire alanıdır. Ayrıca "Altıntaş Göleti" doğal manzarasına ayrı bir güzellik sunmaktadır.

Kültür

Kayı Karakeçili Yörükleri kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

"Karakeçili Yörükleri" Oğuz Kayı Boyu Türklerindendir. "Kayı" sağlam, metin, güçlü ve kuvvetli anlamına gelmektedir.Anadolu'nun Türkleştirilmesinde büyük görevler almışlardır. Türkiye'nin birçok yerinde aynı veya farklı isimlerle anılmaya devam etmektedirler.

Bursa yöresinde 60 civarında Kayı Karakeçili mahallesi bulunmaktadır. Bunlar birbiriyle akraba köylerdir. En çok Karakeçili mahallesi Mustafakemalpaşa'dadır (15 köy), Bunu Keles izler.(12 köy), Balıkesir Karakeçilileri ( Kepsut - 20 köy , Dursunbey 5 köy) de bizim yöremizdekilerin devamıdır ve aynı kültürel özellikleri taşır.

İklim

Mahallenin iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 2148
1997 2016

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

olşlok