Alman Cumhuriyeti'nden

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alman Cumhuriyeti'nden, 1923

Alman Cumhuriyeti'nden, Thomas Mann'ın 13 Ekim 1922'de Gerhart Hauptmann'ın 60. doğum günü münasebetiyle Berlin'de yaptığı konuşmanın başlığıdır. Bir Apolitik Düşünce aslı eserinde belirttiği fikirlerinden vazgeçen Thomas Mann, bu konuşmada Weimar Cumhuriyeti'ne sahip çıkmıştır. Konuşma, 1918'deki muhafazakâr-ulusal “apolitik düşünceye” karşı bir kontrpuan olarak görülüyor.

Thomas Mann, demokrasinin (karşıtlarının iddia ettiklerinin aksine) Alman kültür ve geleneğine Wilhelm dönemine göre daha iyi uyduğunu açıkladı. Özellikle, Reich Başkanı Friedrich Ebert'in dostane ve mütevazı görünümü, demokrasinin emperyalistlerin oyunundan ziyade daha Alman bir şey olduğuna ikna etmişti. Konuşmanın amacı özellikle gençleri cumhuriyete karşı direnişlerinden vazgeçmeye teşvik etmekti. Konuşma ulusal-muhafazakâr düşünceye mesafeli olsa bile, Thomas Mann anti-Semitik faaliyetlere ve “Alman insanlığına” olan bağlılığının altını çizdi.[1][2]

Thomas Mann'ın cumhuriyete bağlılığı, içsel bir fikir değişikliğinden değil, dış nedenlerden kaynaklandı. Son üç yılda 300'den fazla siyasî cinayetten sonra, karşısında geniş çaplı kamuoyu sessizliği için kişisel bir suçluluk hissetti. Walther Rathenau'nun 24 Haziran 1922'deki cinayetini Mann "ağır çikolata" olarak tanımlamıştı. Thomas Mann'ın gerçek bir siyasî dönüş yapıp yapmadığı bugün hâlâ tartışmalı.

Arthur Moeller van den Bruck çevresindeki muhafazakâr çevre, Mann'ın konuşmasını, Hanns Johst'un söylediği gibi ihanet olarak değerlendirdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Manfred Görtemaker: Thomas Mann und die Politik. Frankfurt a. M. 2005, S. 51.
  2. ^ Brief an Ernst Bertram vom 8. Juli 1922, zitiert nach Görtemaker, S. 51.