Alikambos

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alikambos köyü

Alikambos, Girit'te Apokoron'daki belediyesi bölgesinde bir köy. Alikambos'un yerel topluluğundaki tek yerleşim yeridir. 2011 nüfus sayımına göre 198 sakini vardır. Köy, Beyaz Dağların kuzey eteğinde, 310 metre yükseklikte, Hanya'ya 40 kilometre uzaklıkta, Sfakya yolu üzerinde yer almaktadır.

Osmanlı döneminde Alikambos'ta iki kale inşa edilmiştir.

Meryemana Kilisesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Alikambos Panayia Kilisesi

Köyde günümüze kadar iyi durumda korunmuş olan Meryem Ana'nın Göğe Kabulü Kilisesi bulunmaktadır.[1]

Tek nefli kilisenin üzeri beşik tonoz ile örtülüdür. Mimari açıdan sade olan yapının dış cephedeki tek dekoratif unsuru, batı cephesinde girişin yukarısındaki duvara gömülü seramik levhalardır.

Apsiste Meryemana ve Çocuk İsa figürü bulunurken, dört kilise babası tasviri de apsis alanını süslemektedir. Tonozda İsa'nın göğe yükselişi tasvir edilmiştir. Bu freskler 14. yy sonrası yapılmışken, kilisenin iç kısmındaki duvar resimleri 1315 yılında İoannis Pagomenos tarafından yapılmıştır.

Pagomenos'un duvar resimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İoannis Pagomenos, batı duvarında Meryem'in ölümü (koimesis) freskine imza atmıştır. Batıdaki kapının solunda bir yazıt bulunmaktadır. Tonozda doğum ve vaftizden çile ve yeraltı seyahatine (anastasis) kadar İsa'nın hayatı tasvir edilmiştir. Güney duvarında tahtta oturan İsa'nın yanında, Başmelek Mikail, Konstantin ve annesi Helena tasvir edilmişken, kuzey duvarında asker azizlerden olan atlı Georgios ve Dimitrios tasvir edilmiştir.

İoannis Pagomenos batı Girit'te birçok kiliseyi duvar resimleri ile süslemiştir. Onun üslubu, halk sanatının geleneklerini, Paleolog döneminin yüksek Bizans resim sanatının etkisi altında ortaya çıkan daha ince formlarla karıştırmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Σπανάκης, Στέργιος (1993). Πόλεις και χωριά της Κρήτης στο πέρασμα των αιώνων, τόμος Α. Ηράκλειο: Γραφικές Τέχνες Γ. Δετοράκης. σελ. 93.