El Germo Bazilikası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Alcaracejos Bazilikası sayfasından yönlendirildi)

El Germo Bazilikası ya da literatüre geçen eski adıyla Alcaracejos Bazilikası, İspanya'nın güneyinde Córdoba eyaletinde keşfedilmiş bir geç antik çağ bazilikasıdır.

Bazilika Kuzey Afrika ve Hispania kiliselerinde kendisini gösteren karşılıklı apsisli bir plana sahiptir. Önceden yayınlanan raporlara göre bazilikanın merkezi dörtgen iken, kaşılıklı iki apsis yapının dışına doğru uzanmaktadır. Yapıya giriş, uzunlamasına doğru oldukça kısa bir eksene sahip olduğundan ve bu kesimler apsislere ayrıldığından, dörtgen biçimindeki merkezi kısmın kenarlarından olacak şekilde düzenlenmiştir, keza bu yan giriş öncesi de farklı mekanlar bulunmaktadır. Bu yan ya da girişi sağladıkları için ön mekanlardan güneyde bulunan bazilikanın yer ile yekpare yonca formlu ve iki basamaklı vaftiz su teknesi bulunmaktadır.

Yapının içerisinde opus signinum harcı kullanıldığı kayda geçmiştir. Ayrıca kilisenin içerisinde bulunan mezarların dördünden yazıtlar ele geçmiştir. Bu yazıtlar, sırayla Ungerico MS 615, Asper MS 632, Eustadia MS 649 ve tarihsiz sonuncusu da Columba isimlerini vermektedir. Ungerico ve Asper, famulus Xpi unvanını taşırken, Eustadia yazıt virgo olarak geçmektedir. Bu mezarların, diğer karşılıklı apsisli kiliselere olduğu gibi, yan neflerde yer aldığını düşünmek daha mantıklıdır. Mezarların içlerinde seramik vazolar, bir cam vazo ve diğer bazı mezar eşyaları bulunmaktaydı. Bölgede jasper taşından yapılmış kırık silmeler, sütun başlıkları ve sütunlar bulunmuştur.

Bazilika, La Vega del Mar Bazilikası ile birbirine benzemektedir.

Kaynak[değiştir | kaynağı değiştir]