Alan adı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Alan adı (İnternet) sayfasından yönlendirildi)
Görsel alan adı’nın şemasıdır.

Alan adı, bir web sitesinin internetteki adı ve adresidir. Bu adres olmadan bir internet kullanıcısı web sitesine sadece IP adresiyle ulaşabilir. Örneğin wikipedia.org bir alan adıdır. Alan adları IP adresi denilen, bilgisayarların (sunucuların/serverların) birbirini tanımasını sağlayan numara sisteminin daha basitleştirilmiş ve akılda kalması için kelimelerle ifade edilmiş halidir.[1]

Örneğin trpedia.com alan adı adres barına yazıldığında tarayıcı bu alan adını önce IP adresine çevirir, daha sonra kullanıcıyı bu IP adresine sahip bilgisayara yönlendirir. Dolayısıyla web sitesinin ziyaret edilebilmesi için kullanıcıların IP adresini bilemeyecekleri göz önünde bulundurulmalı ve siteye daha kolay ve akılda kalıcı bir alan adı alınmalıdır. Alan adı almak için bir internet servis sağlayıcısına gidilebilir veya web hosting (barındırma) firmasından müşteri için bir alan adı kaydetmesi istenebilir.

Aslında alan adı satın alınan değil kiralanan bir hizmettir,[2] bu yüzdendir ki en fazla on yıl olmak üzere alan adının süresi yenilenmelidir. Normal olarak en az bir yıl olarak kayıt edilen alan adları, on yıla kadar tescil edilebilir.

Türkiye'nin ülke alan adı olan .tr uzantılı alan adları (.com.tr, .net.tr ve daha fazlası) Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yönetilmekte ve tahsis edilmektedir, en fazla beş yıl olarak tahsis edilebilir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Tescillenen ilk alan adı "symbolics.com"dur.[3] 15 Mart 1985 tarihinde tescil edilmiş olup halen aktifliği sürdürülmeye devam edilmektedir. Şu an internet müzesi olarak kullanılmaktadır.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Internet grows, 330.6 mil domain name registrations in Q1: VeriSign". Business Standard India. 26 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2023. 
  2. ^ "What Is Domain Name Acquisition Strategy?" (İngilizce). 29 Haziran 2021. 14 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2023. 
  3. ^ "List of the oldest currently registered Internet domain names" (İngilizce). 7 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2023. 
  4. ^ Gabriel, Jeffrey. "Council Post: Lessons Learned From The Internet's First Domain Names". Forbes (İngilizce). 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2022.