Alafsar Rahimov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alafsar Rahimov
Doğum27 Nisan 1989 (34 yaşında)
Şeki , Azerbaycan
MeslekMüzisyen
Müzikal kariyeri
TarzlarWorld  · Caz  · Etnik
Etkin yıllar2005-günümüz
Müzik şirketiKalan

Alafsar Rahimov (27 Nisan 1989, Şeki), Azerbaycanlı müzisyen.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzik hayatına 10 yaşında tanışmış olduğu balabanla başladı. Aynı zamanda Azerbaycan’ın en önemli zurna ustası olarak da bilinen Elefser Şekili’nin torunu olan Rahimov, Eyyub Mammadov’dan aldığı derslerin ardından Azerbaycan Devlet Konservatuvarı nezdinde müzik kolejine 2005 yılında giriş yaptı. Aralarında Amerika, Almanya, Çin, İsviçre, Norveç, Fransa, İtalya, Tunus, Gürcistan ve Kore’nin de bulunduğu birçok ülkede konser ve festivallere katılan Rahimov 2011 yılında çalıştığı grupla Montreux Jazz festivalinde sahne aldı.

2013 yılında Malezya’da düzenlenen Royal World Drums Festival’de ki performansı sebebiyle sertifika ve diplomaya layık görülen Rahimov, 2007-2015 yılları arasında Azerbaycan’ın uluslararası üne sahip ritm ustası Natig Shirinov’un grubunda yer aldı. Kendisinin bestelediği eserlerden biri 2012’de Azerbaycan’da gerçekleşen Eurovision açılış seremonisinde seslendirildi.

Sanatçının “İncilar”(İnciler) ismini verdiği bestesi 2017’de Bakü’de gerçekleşen İslam Dayanışma Oyunları açılış seremonisinde Londra Filarmoni Orkestrası tarafından seslendirildi. 2018 yılında Mugam yarışmasında ödülle ayrılan Alafsar Rahimov, pek çok kez Senfoni Orkestralarında solist olarak yer aldı. 2011 yılında kurduğu Amarok grubu ile müzik çalışmalarını folk, etnik jazz, rock gibi türleri kullanarak kendi yaklaşımını sergiledi.

2019 yılından beri müzik hayatına İstanbul’da devam eden Rahimov, 2019 yılında 5.Uluslararası Zurnazen Festivaline sahne alarak ülkesini başarı ile temsil etti. Kalan Müzik etiketi ile yayınlanan “Panik” adlı albümü Balaban ve Zurna ile dünyada yapılan ilk fusion Jazz albümü özelliğini taşıyor.[1]

Balaban ile başlayan müzik yolculuğuna zurnayı da katarak Jazz'ın farklı türlerini keşfeden ve müziğin birleştirici gücüne inanan Rahimov, eserlerinde balaban ve zurnanın zenginliklerini müzikseverlere hissettirmek için etnik ve Jazz müzik arasında kültürel bir köprü kuruyor. Bu köprü ile farklı dillerden, dinden, ırktan gelen insanlara müzikle bir arada yaşamanın mümkün olduğu duygusunu aktarıyor.  Rahimov’un müziğinde Jazz ile mugam arasındaki doğaçlamaları duyabilirsiniz. Albümde yer alan kendi bestelerinin yanı sıra dünyaca ünlü mugam üstadı Alim Qasimov ve Elnur Hüseynov’un da konuk sanatçı olarak yer aldığı albümün aranjörü ve Piyanisti Etibar Asadli, Elektro Bass'da Enver Muhamedi, Davul'da ise Ekin Cengizkan ile müziğin farklı tınılarını dinleyicileriyle buluşturuyor.

Alafsar Rahimov'un ilk albümü olan Panik 'in kapağı

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Stüdyo albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Panik Albüm (2021)

Single'ları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Akşam Olur Karanlığa Kalırsın (2020)
  • Gnossienne No.1 (2021)
  • Selve Amiche - Alafsar Rahimov & Deniz Tunçer (2021)
  • Sarı Gelin (2021)
  • Esgerani Regsi (2021)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Alafsar Rahimov ilk albümü "Panik"te balaban ve zurnanın caz yolculuğuna davet ediyor". cazkolik.com. 28 Nisan 2021. 15 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2021.