İvmecilik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Akselerasyonizm sayfasından yönlendirildi)

Siyasal ve sosyal teoride ivmecilik veya akselerasyonizm[1], kapitalizmin ya da tarihsel olarak kapitalizmi karakterize eden belirli süreçlerin radikal toplumsal değişim yaratmak için üstesinden gelmek yerine hızlandırılması gerektiği fikridir. "İvmecilik" kapitalizmin kendi yıkıcı eğilimlerini hızlandıracağı ve nihayetinde çöküşüne yol açacağı inancıyla kapitalizmin yoğunlaşmasını desteklemek için daha geniş ve genellikle aşağılayıcı bir şekilde ifade edebilir.[2][3]

İvmeci teori, karşılıklı çelişkili sol ve sağ varyantlar olarak ikiye ayrılmıştır. "Sol-ivmecilik" kapitalizmin dargörüşlü ufkunun ötesinde "teknolojik evrim süreci" konusunu ortaya çıkarmaya çalışır, örneğin modern teknolojiyi toplumsal açıdan faydalı ve özgürleştirici amaçlar için yeniden ortaya çıkarır; "sağ-ivmecilik" kapitalizmin kendisinin belirsiz bir şekilde yoğunlaşmasını ve muhtemelen teknolojik bir tekillik[4][5][6] sağlamak için destekler. İvmeci yazarlar ayrıca "koşulsuz ivmelenme" gibi diğer türevleri de ayırt ederler.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Karl Marx'ın 1848'deki "Serbest Ticaret Sorunu Üzerine" adlı konuşmasında dahil olmak üzere bazı filozoflar ivmeci tutumlarını dile getirmiştir:

Genel olarak, serbest ticaret sistemi yıkıcıyken, günümüzün korumacı sistemi tutucudur. Serbest ticaret, eski ulusları dağıtır ve pro­letarya ile burjuvazi arasındaki uzlaşmazlığı en uç noktaya iter. Kısacası serbest ticaret sistemi toplumsal devrimi hızlandırır. Serbest ticaret lehine oyumu kullanmam, baylar, onun sadece bu devrimci bağlamındandır.[7]

Çağdaş ivmecilik[değiştir | kaynağı değiştir]

Nick Land önde gelen sağ ivmeci teorisyenler arasındadır. 1995-2003 yılları arasında Warwick Üniversitesi'nde resmi olmayan bir araştırma birimi olan Sibernetik Kültür Araştırma Birimi, Land'in yanı sıra Mark Fisher ve Sadie Plant gibi diğer sosyal teorisyenleri de üye olarak dahil etmiştir. Ayrıca sağ ivmecilikten ayrışan yapay zekanın ivmelendirilerek en üst noktaya çıkarılması gerektiğini savunan Etkili ivmecilik de günümüzde etkisi olan ivmeci akımlardandır.

2010'ların sonlarından bu yana beyaz milliyetçiler ve Neo-Naziler sadece beyazların bulunduğu bir devlet sistemini kurmanın bir yolu olarak şiddetli bir ivmecilik biçimini benimsemiştir. 1980'lerde Amerikan Nazi Partisi ve Nasyonal Sosyalist Kurtuluş Cephesi üyesi James Mason, Siege adlı kitabında yüksek profilli hedeflerin toplu katliamlarını ve suikastlarını savunmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2020. 
  2. ^ Shaviro, Steven (2010). Post Cinematic Affect. Ropley: O Books. s. 136. 
  3. ^ Adams, Jason (2013). Occupy Time: Technoculture, Immediacy, and Resistance After Occupy Wall Street. New York: Palgrave Macmillan. s. 96. 
  4. ^ Jiménez de Cisneros, Roc (5 Kasım 2014). "The Accelerationist Vertigo (II): Interview with Robin Mackay". Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. 9 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2015. 
  5. ^ Williams, Alex; Srnicek, Nick (14 Mayıs 2013). "#ACCELERATE MANIFESTO for an Accelerationist Politics". Critical Legal Thinking. 6 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2015. 
  6. ^ Land, Nick (13 Şubat 2014). "#Accelerate". Urban Future (2.1). 29 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2015. 
  7. ^ Marx, Karl, Serbest ticaret sorunu üzerine 11 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Brüksel Demokratik Derneği'ne Konuşma, 9 Ocak 1848.