Akira (manga)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Akira
Akira logosu
TürKıyamet sonrası, siberpunk, gerilim[1]
Manga
YazarKatsuhiro Otomo
YayımcıKodansha
Diğer yayımcı
BaskıYoung Magazine KC
DergiWeekly Shōnen Magazine
DemografikSeinen
Yayın tarihi20 Aralık 198225 Haziran 1990
Cilt sayısı6
Film

Akira, Katsuhiro Otomo tarafından yazılan bir siberpunk manga serisidir. Seri, Aralık 1982-Haziran 1990 tarihleri arasında Kodansha'nın Weekly Shōnen Magazine dergisinde altı tankōbon cilt halinde yayınlandı. Tokyo Movie Shinsha tarafından hazırlanan bir anime filmi uyarlaması 16 Temmuz 1988 tarihinde gösterime girdi.

Manga filmden daha geniş bir zaman çerçevesinde yer alır ve karakter dizisi ile ikincil olaylar daha fazladır. Çalışmanın içerdiği engin öğeler arasında Otomo, sosyal yalıtımı, yozlaşmayı ve gücü yorumlar. Otomo'nun manga ve film uyarlaması, kendisinin öncelikli olarak basılı manganın yaratımı ve tasarımı üzerine bir kariyerden neredeyse sadece anime yaratımı, yönetimi ve tasarımı ve televizyona geçişini göstermektedir.

Akira, Japonya dışındada manganın popülaritesinin artmasında etkili oldu. Manga, Kodansha Manga ve Harvey Ödülleri de dahil olmak üzere birçok ödül kazandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kodansha Comics Gift Guide Part 3: Classics Crusaders". Kodansha Comics. 9 Aralık 2016. 24 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]