Akif Şakir Şakar

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Âkif Şakir Şakar (21 Şubat 1888, İstanbul - 1. Eylül 1961), Çocuk Cerrahisi ve Ortopedi Profesörü ve Türkiye'de ilk ortopedi polikliniğini kuran Türk tıp bilim insanıdır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Babası Tıbbiye-i Şahane'nin fizyoloji hocası olan Şakir Selim Paşa'nın dört oğlundan üçüncüsü olan Âkif Şakir Bey; Eczacı Arif, Dr. Raif ve Karantina idaresi memurlarından Selim Şakir Beylerin kardeşidir.[1]

Okul yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Âkif Şakir ilk tahsilini Lem’a-i Maarif Mektebi, orta ve lise öğrenimini Numune-i Terakki Mektebi (İstanbul Erkek Lisesi) tamamlamasının ardından 1904 yılında Mekteb-i Tıbbiye-i Şahaneye yazılmıştır. 1909'da okulun adı Darülfünun Tıp Fakültesi olarak değişmiş olup 1910 yılında fakülteden yüzbaşı rütbesiyle mezun olan Dr. Âkif Şakir Bey; Gülhane Askeri Tatbikat Okulu Hariciye Servisi'nde stajını tamamlaması ile 1911 yılının sonlarında Van Askeri Hastanesi operatör muavinliğine tayin edilmiştir.

Viyana Acil Servis İstasyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Dr. Âkif Şakir Bey, 1912 sonunda Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde dünyanın ilk acil servis istasyonunun kurulmasına yol açan ve kazalardan sonra tıbbi müdahalenin etkinliğini önemli ölçüde artıran Avusturyalı beyin cerrahı Anton Freiherr von Eiselsberg'in kliniğinde ve Dr. Breitner‘in yanında bir yıl kadar asistan olarak çalışmıştır.

I. Dünya Savaşı yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Akif Şakir Şakar'ın Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığında bulunan mezarı, İstanbul

I. Dünya Savaşı'ndan önce, 1914 yılının başlarında İstanbul'a dönen Tabip Yüzbaşı Âkif Şakir Bey; Haydarpaşa Askeri Hastanesine tayinini beklerken kendi arzusuyla Van'a gitmiştir. Van Askeri Hastanesinde kısa bir süre çalışmasının ardından tekrar İstanbul'a çağrılan Dr. Âkif Şakir Bey; Darülfünun Tıp Fakültesi Müzakereci Tabibi olarak atanmıştır. I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile Kudüs'e IV. Ordu Komutanlığı'na Ordu Karargâh Tabibi olarak atanmıştır. Aynı zamanda, Ordu Hıfzıssıhha Müşaviri Prof. Muhlens ile Suriye ve Filistin'de bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmiştir. Kanal Harekâtı sırasında Gazze civarında Vadi-i Sarar'daki 500 yataklı Silveyş Hey’et-i İmdadiyyesi – Hilal-i Ahmer Harp Hastanesi'ne operatör olarak görev yapmıştır. Şam Hastanesi'nde cerrahlığı sırasında hastane personeli ile birlikte esir düşerek İngilizlerin emrinde Türk esirlere bakmıştır.

Askeri Tıbbiye[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Dünya Savaşı sonrasında 1919 yılında Darülfünun Tıp Fakültesinde yeniden Emrazi Hariciye Müzakereci Tabip olarak atanmasından birkaç ay sonra askerlikten tamamen ayrılmıştır. Bununla birlikte, Dr. Akif Şakir Bey, 1920 yılında Darülfünun'da Cerrahi-i Etfal – Çocuk Cerrahisi ve Ortopedi dersleri vermekte olan Fransız Dr. Aime Mounchet yanında Cağaloğlu'nda fakülte polikliniklerinde ortopedik hastalar üzerinde ve bunun yanında, Fransızca verdiği dersleri Türkçeye çevirmeye başlamıştır. Dr. Âkif Şakir Bey; 1923 yılında umumi cerrahi alanında müderris muavini veya günümüz adı ile doçentlik ünvanını almıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ord. Prof. Dr. Akif Şakir Şakar". 27 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2022.