Akhilleus Mozaiği (Zeugma)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Akhilleus Mozaiği (Akhilleus Skyros Adasında Mozaiği), Zeugma antik ketindeki Poseidon Villası taban mozaiğidir.

M.S. 3. yüzyılın ilk yarısına tarihlenir. Zeugma Mozaik Müzesi'nde sergilenmektedir. Ortasında bir fıskiye olduğu için bir havuz tabanı olduğu düşünülür.[1] Bordürü dalga motifi ile çevrelenmiş mozaiğin merkezinde Troya Savaşı sırasında Helenlerin en büyük kahramanı olan Akhilleus bulunur. Akhilleus'un Skyros adasında kral Lykomedes’in sarayında, Odysseus tarafından bulunduğu an resmedilmiştir.

Akhilleus, Troya savaşına katılmasını istemeyen annesi ve babası tarafından gönderilmiş olduğu sarayda kadın kıyafetleri giyerek kralın kızları ile birlikte yaşamaktadır. Öyküye göre Odysseus, savaşın habercisi olan trompet seslerini duyurmaya başlayına kadınlar kaçışmış, Akhilleus ise silahlara sarılmış ve böylece kimliği açığa çıkmıştır. Sahnenin resmedildiği orta kısmın hemen etrafında yumuşak ve esnek bir dalga motif bulunur.

"Akhilleus Skyros Adasında" teması[değiştir | kaynağı değiştir]

Akhilleus, Homeros’un kaleme aldığı İlyada destanında Hellenlerin Troya Savaşı’ndaki en büyük savaşçısı olarak yer alır ve “Akhilleus Skyros'ta” teması Arkaik, Klasik ve Hellenistik Dönemlerde çeşitli duvar resimlerine ve taban mozaiklerine esin kaynağı olmuş bir konudur.[2] Roma İmparatorluğu'nun Türkiye, İspanya, Kuzey Afrika, Mauretanya, Galya gibi değişik bölgelerinde M.S. 2. ve 4.yüzyıl arasına tarihli Akhilleus Skyros’ta mitolojisini konu alan yaklaşık 15 mozaik bulunur.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gürses, Emel (2019). "Tarih, estetik ve toplumsal cinsiyet: Zeugma mozaiklerinde kadın imgesi". Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans tezi. 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2022. 
  2. ^ a b Eraslan, Şehnaz. "Roma Dönemi Duvar Resmi ve Mozaiklerde Akhilleus Skyros'ta Sahnesi: Efes, Pompeii ve Zeugma Örneği". 8 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi.